Hlavní obsah

Kravčenko nejdřív skočil salto, pak vzdal

KLADNO

Největší zahraniční hvězda kladenského vícebojařského klání Bělorus Andrej Kravčenko předčasně vzdal během prvního dne. Důvodem má být zranění pravé nohy. Toto zranění mu však nezabránilo skočit v dálce 777 cm a ještě k tomu přidal salto vzad.

Článek

Měl být největší zahraniční hvězdou mítinku. Tím, kdo může nejvíce potrápit Romana Šebrleho. Místo toho Bělorus Andrej Kravčenko na kladenském mítinkem předčasně zabalil čtvrtou i pátou disciplínu. Zdůvodnění? Zranění pravé nohy – tedy stejný problém, jenž ho sužoval už před třemi týdny v Götzisu.

„Nepřestalo mě to bolet, nemůžu nohu vytočit,“ vyprávěl a ukazoval si na pravý kotník. Přitom ještě před startem výšky měl skvělou náladu, v dálce skočil 777 cm a předvedl na tartanu divákům salto vzad. Stejným kouskem ohromil už v Götzisu. Po závěrečné disciplíně všichni vícebojaři leželi vyčerpaní v cíli, zatímco Kravčenko vesele skákal salta! „Atletika je jako gymnastika, člověk musí být silný a pružný,“ vysvětloval. Atletice se přitom Kravčenko začal věnovat nezvykle pozdě – před sedmi lety. „Pořádně sportuji až od 14 let, rovnou jsem zkusil víceboj,“ vzpomínal.

Kravčenko, ne Kraučanka

Jeho talent začal růst kosmickou rychlostí, v osmnácti letech se stal juniorským mistrem světa i světovým rekordmanem! „Za hodně vděčím své mámě, ta mě ke sportu přiměla,“ řekl mladík, jehož otec byl moderním pětibojařem.

A právě své matce k narozeninám věnoval svůj dosud životní výkon – famózní zlepšení o 604 bodů a vítězství na nejprestižnějším vícebojařském mítinku světa v Götzisu. Právě tam se atletický svět teprve učil správně vyslovovat jeho jméno. Bělorusův kouč na mítincích obchází hlasatele a říká jim: „Vyslovujte ho jako Kravčenko“. Podle anglické transkripce totiž jeho jméno zní Kraučanka. „Problém je už v tom, že jméno mám špatně napsané v pasu,“ vysvětluje jednadvacetiletý atlet.

„Ale moc se tím netrápím, Roman Šebrle mi říkal, že ho taky vyslovovali v mládí špatně,“ líčí Bělorus, jehož lýtka zdobí piktogramy desetibojařských disciplín – ty z prvního dne levé, z druhého zase pravé. Do Čech přiletěl až na poslední chvíli, v pondělí večer. „Ještě ráno jsem trénoval u nás doma,“ popisuje atlet, jenž vyrostl v běloruském Gomelu. „Až si vydělám, chci si tam pořídit domek,“ plánuje.

V Praze se dlouho nezdržel, ale při zahajovací party jej okouzlil Karlův most. „Je krásný, už jsem o něm slyšel, než jsem přijel do Čech. Vím, že je přes 600 let starý,“ prokázal své znalosti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články