Hlavní obsah

Kladenský vícebojařský mítink nakročil mezi elitu

KLADNO

Když ve středu večer dorazil na večerní slavnostní party TNT-Fortuna mítinku jeho ředitel Zdeněk Lubenský, zastavoval se u něj jeden vícebojař za druhým. „Všichni kluci říkali, jak jsou nadšení,“ hřálo jej. „Karpov slavil svůj druhý nejlepší výkon v životě skoro do rána,“ usmíval se bývalý tyčkař.

Článek

Premiéra elitního vícebojařského klání, od něhož nikdo nevěděl, co čekat, dopadla výborně. „V tak fantastickém prostředí jsem ještě nezávodila,“ prohlásila vítězka sedmiboje Ludmila Blonská. Tedy žena, která startovala na všech velkých mítincích včetně Götzisu a Talence...

Právě Götzis je považován za Mekku vícebojů. Ale nedaleko od Prahy mu roste zdatná konkurence. Čím Kladno zabodovalo? Nejvíce diváckou kulisou. „Tady lidi fandí všem,“ ocenil Tomáš Dvořák, patron mítinku. Diváci putovali s desetibojaři po stadiónu, aby viděli každou disciplínu zblízka. „Kdyby mi u tyče nepomohli, tak neskočím ani 450,“ liboval si Josef Karas.

Diváci zůstali i po doběhu závěrečné patnáctistovky. „Na mistrovství světa mi předávali zlato před pěti lidma, tady fanoušci počkali,“ pochvaloval si Dvořák.

V čem se může kladenský mítink ještě posunout? „Rezervy jsou vždycky,“ přiznává Lubenský. V nejbližších dnech ho čekají jednání, jejichž cílem je zařazení mítinku do IAAF Challenge. V jejím rámci se sčítají atletům tři nejlepší víceboje a na konci sezóny dostane ten nejlepší prémii 30 tisíc dolarů. „Čeká nás teď hodně práce na diplomatickém poli,“ uvědomuje si Lubenský.

Otazník visí i nad termínem příštího ročníku. „O víkendu by mohlo přijít ještě víc lidí,“ pravil vítěz desetiboje Roman Šebrle. „Já o tom nejsem přesvědčený, možná by o víkendu byli lidi na koupališti. Kladno je specifické, vždyť diváci přišli i na překážky v deset ráno,“ namítá Lubenský.

Porovnání výkonů elitních vícebojů:
Götzis45 301
Kladno43 976
Talence43 442
Ratingen43 288
Arles43 054
Desenzano42 302
Pozn.: V tabulce jsou letošní součty výkonů nejlepších tří mužů a žen (u Talence 2006).

Reklama

Související témata: