Hlavní obsah

Hejnová je jako ferrari, říká o české hvězdě její víla s jehličkami

Dauhá

Po Dauhá chodí v českém oblečení, na potkání pozdraví: „Ahoj, jak se máš?“ Pak už Anna Sophia Venterová raději přejde do rodné angličtiny. Fyzioterapeutku z Jihoafrické republiky oslovila překážkářka Zuzana Hejnová, která s ní spolupracovala při zimních soustředěních. „A já hned řekla, že pojedu moc ráda. Vždyť Zuzanu znám už deset let,“ vypráví Venterová.

Foto: archiv Zuzany Hejnové

Zuzana Hejnová se svou fyzioterapeutkou Annou Venterovou.

Článek

Drobná blondýna působí na pohled nenápadným dojmem. „Někdo říká, že je taková víla,“ usmívá se Hejnová. Však také ztroskotal dětský sen Jihoafričanky stát se fyzioterapeutkou ragbistů.

„Když jsem viděla, jak jsou čím dál větší, a já zůstávala malá, tušila jsem, že by bylo pro mě těžké pomáhat těm velkým tělům,“ usmívá se. A tak se dostala k atletům, kterých jezdí do jihoafrického Potchefstroomu, kde žije, každý rok stovky na zimní přípravné kempy.

Foto: Ivana Roháčková

Anna Venterová je v Dauhá členkou českého týmu.

Postupně tak poznávala Jana Železného, Barboru Špotákovou i Hejnovou. A jejich vztah přerostl z pracovního v kamarádský, však Venterová letos strávila v Praze i tři týdny mezi mítinky Diamantové ligy.

„A Zuzka se tam o mě celou dobu starala, přitom by to mělo být naopak, když ona je atletka. Dokonce mi i vařila, byly jsme si zaběhat ve Hvězdě,“ hlásila fyzioterapeutka. „A poprvé v životě jsem ji vzala na fotbal,“ přidala fanynka Slavie Hejnová.

Foto: archiv Zuzany Hejnové

Zuzana Hejnová vzala svoji fyzioterapeutku Annu Venterovou i na pražskou Slavii.

Dvojnásobná překážkářská mistryně světa si ale pochopitelně nevybrala Venterovou jen kvůli vzájemným sympatiím.

Jihoafričanka si renomé získala i spoluprací se světovým rekordmanem na čtvrtce Waydem van Niekerkem či Caster Semenyaovou, která až do letošního zákazu startu závodnic s vysokou hodnotou testosteronu neochvějně vládla ženské osmistovce. „Caster je v Jihoafrické republice velká hvězda, pro mě bylo ctí s ní pracovat. A je mi líto, jak to dopadlo, protože ona je skvělý člověk,“ přiznává Venterová.

Na rozdíl od českých fyzioterapeutů smí při své práci používat jehličky, což třeba Hejnová ráda využívá. „Není to nic příjemného, ale ta bolest se dá vydržet. A když mi třeba někdo sáhne na lýtka, mám svaly povolené. Ale stažené jsou ty hluboké svaly, které tahají za achilovku, a to nejde udělat ničím jiným než těmi jehličkami,“ líčí česká rekordmanka.

Dvaatřicetiletá Hejnová bude při úterních rozbězích v Dauhá mezi překážkářkami druhá nejstarší. Ale podle Venterové může na vrcholné úrovni běhat ještě dlouho. „Zuzana je fakt výjimečná. Jako u aut, máte spoustu značek, ale ona je prostě ferrari,“ říká o Hejnové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová během odletu na atletické MS do katarského Dauhá.

Ta si pro změnu pochvaluje klid, který na ni fyzioterapeutka umí přenášet. „Já jsem přitom strašně nervózní, od rána si říkám, jak se Zuzka cítí a jestli je v pořádku,“ směje se Venterová.

Reklama

Související témata: