Hlavní obsah

Gay zaběhl stovku za 9,84, rekord mu znemožnil protivítr

INDIANAPOLIS

Tysonu Gayovi nevyšel na americkém šampionátu atletů v Indianapolisu útok na světový rekord ve stometrovém sprintu, ale časem 9,84 sekundy se suverénně zařadil na první místo letošních světových tabulek. Čtyřiadvacetiletý favorit v pátek s naprostou převahou obhájil domácí titul, jeho jediným soupeřem byl ve finále protivítr o síle půl metru za sekundu, který mu dovolil přiblížit se k absolutnímu světovému maximu Asafy Powella "jen" na sedm setin.

Článek

Gay sesadil z čela letošního pořadí krajana Waltera Dixe, který časem 10,09 nečekaně prohrál boj o stříbro s Trindonem Hollidayem (10,07). Všichni tři budou mít na srpnovém mistrovství světa v Ósace možnost stát se nástupci krajana Justina Gatlina, který v současnosti čelí obvinění z dopingu.

Pro Gaye znamená dosažený čas vyrovnaný osobní rekord v regulérních podmínkách, jeho předchozí letošní výkony 9,76 a 9,79 znehodnotil příliš silný vítr. V Indianapolisu zvládl Gay pod deset sekund i rozběh (9,98) i semifinále (9,97) a ve finále vylepšil rekord amerického šampionátu, o který se dosud časem 9,90 dělili Leroy Burrell a Maurice Greene.

Nejrychlejší sprinterkou je Torri Edwardsová

Nejrychlejší sprinterkou se stala světová šampionka z roku 2003 Torri Edwardsová, jež stovku prolétla rovněž v protivětru za 11,02. Třicetiletá běžkyně, která kvůli trestu za doping přišla o poslední olympiádu i MS, získala skalp úřadující světové šampionky Lauryn Williamsové (11,16). Ta má coby obhájkyně titulu start na MS automaticky zajištěný, takže vedle bronzové Carmelity Jeterové (11,17) bude v Ósace startovat na stovce i specialistka na dvojnásobnou trať a čtvrtá v cíli Allyson Felixová (11,25).

V mužské dálce potvrdil pozici nejlepšího Američana mistr světa Dwight Phillips výkonem 836 cm, na MS s ním o medaile budou bojovat Miguel Pate, Trevell Quinley i Walter Davis, kteří si shodně připsali 824 cm.

Už v semifinále čtvrtky předvedla Sanya Richardsová nejlepší světový výkon této sezony časem 50,02, na stejné trati s překážkami se na první místo letošních tabulek posunul Micheal Tinsley, kterému zase při postupu do finále scházely dvě setiny k prolomení hranice 48 sekund.

Z desetiboje odstoupil Bryan Clay

Z desetiboje odstoupil po čtyřech disciplínách mistr světa Bryan Clay. Velký soupeř Romana Šebrleho a domácí šampión z let 2004 a 2005 vzdal boj o domácí primát podruhé za sebou, start v Ósace má ale jako obhájce titulu zajištěný. V Indianapolisu nenastoupil do běhu na 400 metrů a uvolnil cestu k titulu exmistru světa Tomu Pappasovi, který má v polovině soutěže 4394 bodů.

Clay se prý od mítinku v Götzisu, kde skončil po nepovedeném druhém dnu třetí výkonem 8493 bodů, necítí ve své kůži, nemá prý ale žádné závažné zdravotní problémy. "Jsou to jen drobnosti, dám se do pořádku a za pár dní bych měl být v pohodě a připravený na Ósaku. V pátek bylo lepší to zabalit a neriskovat žádné vážnější zranění," řekl Clay novinářům.

Reklama