Hlavní obsah

Prolog atletické Zlaté tretry obstarají kladiváři

OSTRAVA

Přední světoví kladiváři a kladivářky obstarají v úterní podvečer prolog atletické Zlaté tretry. Bude obsazen stejně hvězdně jako středeční mítink, na rozcvičovacím stadiónu v Ostravě-Vítkovicích se představí čerstvá světová rekordmanka Ruska Taťjana Lysenková i úřadující mistr světa a Evropy Ivan Tichon z Běloruska.

Článek

Cíl organizátorů je jasný. Muži mají přehodit hranici 80 m, u třiadvacetileté Rusky se čeká další atak maxima planety. „Jsme jediný mítink Grand prix, který zařadil do programu závod kladivářů, a tak jde o jejich nejvážnější test před světovým šampionátem v Ósace. Máme tu všechna jména, o která jsme stáli,“ chlubil se sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Lídr světových tabulek Igor Tichon ovšem nepovažuje za diskriminaci, že kladiváři neházejí tak často na kvalitních mítincích. „Výkony byly v poslední době slabší. Kdyby nám to létalo daleko, bude o nás i větší zájem,“ mínil Bělorus. Ač to není zvykem, pořadatelé vypsali pro všechny disciplíny stejný bonus za případné překonání světového rekordu. O 25 tisíc dolarů tak mohou usilovat i kladiváři. „To rád slyším, peněz není nikdy dost,“ smál se Tichon.

K silným prohlášením jej to však nevybičovalo. „Světový rekord mezi muži asi nepadne, ale záleží i na podmínkách,“ krčil rameny. Skromně působila i usměvavá třiadvacetiletá mistryně Evropy a bronzová medailistka z mistrovství světa. „Hlavně se budu snažit vyhrát,“ potvrdila Lysenková. Startovní listina čítá pět žen z elitní desítky světové Grand prix IAAF, mužů pak dorazí dokonce sedm z top deseti. „To je silná sestava, bude to dobrý závod,“ tušila Ruska.

Tichon už letos hodil 82,58 m a kromě pražského mítinku všechny ostatní starty přetavil ve vítězství. „V Ostravě je ovšem konkurence výborná,“ uznal silák, který se před dvěma roky v Brestu na jediný centimetr přiblížil 11 let starému světovému rekordu Jurije Sedycha (86,74).

Lysenková ještě nehodila 80 metrů ani v tréninku 

To Lysenková přepisuje historické světové tabulky v každé z posledních tří sezón, vždy asi o 80 cm. „Nejde to tak jako v jiných disciplínách, abychom to zlepšovali po centimetru,“ smála se kladivářka, která v květnu v Soči poslala náčiní do rekordní vzdálenosti 78,61 m. „Hranici osmdesáti metrů určitě jednou pokoří i ženy, záleží na tom, jak tvrdě budeme pracovat. Zatím jsem ale ještě nikdy tak daleko nehodila ani v tréninku,“ přiznala Ruska.

V Ostravě bude Lysenková závodit poprvé. „Zamlouval se mi hodně stadión i kruh, ale víc se mi bude líbit přímo soutěž. Je i velice příjemné, že to máme z hotelu kousek, na závody přijdu pěšky,“ potvrdila vítězka Evropského poháru z Mnichova. Do města se však nechystala: „Sice mám nákupy ráda, ovšem potřebuji si pořádně před náročnou soutěží odpočinout.“

Kladivářky začínají úterní závod v 17 hodin, soutěž mužů bude následovat po jeho skončení. Všichni diváci mají do prostor rozcvičovacího stadiónu vstup volný.

Reklama