Hlavní obsah

Atletická Zlatá tretra přinese tři pokusy o světový rekord

OSTRAVA

Patnáct mistrů světa a olympijských vítězů, celkem jedenáct lídrů aktuálních světových tabulek, šest úřadujících světových rekordmanů a přesně padesát medailistů z olympijských her a mistrovství světa. Taková bude ve středu letošní Zlatá tretra, mezinárodní atletický mítink seriálu World athletics tour v Ostravě.

Článek

Největší hvězda Isinbajevová

Největším tahákem je start světové rekordmanky ve skoku o tyči Rusky Jeleny Isinbajevové, kvůli jejímuž požadavku na pozdější vstup do sezóny organizátoři dokonce uzpůsobili termín mítinku. O vylepšení historického maxima se pokusí Meseret Defarová z Etiopie v běhu na 5000 metrů či její krajan Haile Gebrselassie v hodinovce v předprogramu závodu.

Manažer Juck věří nejvíce Gebrselassiemu

"Největší hvězdy tady máme, já věřím nejvíce v rekord Gebrselassieho," řekl dnes manažer mítinku Alfons Juck. Do Ostravy už přijeli také silní Kubánci, jejichž start většinou nebyl nikdy jistý do poslední chvíle. Mítinku prý nevadí ani termínová kolize s mistrovstvím USA, které proběhlo o víkendu. "Možná nám chybí skvělí Američané v běhu na 100 metrů, ale jinak jsme spokojení," dodal Juck.

Souboj mezi Sánchezem a Jacksonem na 400 m poprvé od roku 2004

Sledovaný bude souboj mistrů světa v běhu na 400 metrů Felixe Sáncheze z Dominikánské republiky a Američana Bershawna Jacksona, kteří proti sobě poběží poprvé od roku 2004 oba zdraví. Osmistovku poběží olympijský vítěz z Ruska Jurij Borzakovskij, 3000 metrů překážek by měl vyhrát Keňan Paul Kipsiele Koech, krátké překážky Kubánec Dayron Robles.

Výbornou úroveń by měla mít výška

Skvělá by měla být výška s aténským vítězem Stefanem Holmem a dvěma ruskými skokany Andrejem Těrešinem a Jaroslavem Rybakovem, kteří už oba letos překonali 234 centimetrů. Ve výšce se ukáží Jaroslav Bába a Tomáš Janků. V koulařském sektoru se střetnou letos nejlepší vrhači sezony z USA Christian Cantwell a Reese Hoffa, běh na 400 metrů překážek má na startu světovou rekordmanku Julii Pečonkinovou z Ruska.

V centru české pozornosti oštěpařka Špotáková

Z českých barev bude sledovaná zejména oštěpařka Barbora Špotáková, které se však po dobrém úvodu sezony nedařilo při víkendovém Evropském poháru ve Finsku. Proti ní nastoupí její jediná přemožitelka z ME Steffi Neriusová z Německa, premiéru v sezóně zažije Nikola Brejchová. Házet diskem bude Věra Cechlová v dalším souboji s olympijskou vítězkou Frankou Dietzschovou z Německa.

Některé hvězdy nepřijedou

Několik avizovaných hvězd však zradilo zdraví a v Ostravě nakonec nebudou. Koleno trápí vytrvalce Saifa Saída Šahína z Kataru, který kvůli zranění zrušil i prestižní start v Eugene, nepřijedou vinou zdravotních potíží ani osmistovkař Wilfred Bungei z Keni, australská běžkyně na 400 metrů překážek Jana Rawlinsonová či britský sprinter Jason Gardener. Nebude ani další český výškař Svatoslav Ton.

Pojištění odměn za světové rekordy

Vedení mítinku s rozpočtem milion eur prý uvažovalo o tom, že by se nechalo pojistit odměny za světové rekordy, které by mohly v Ostravě padnout i čtyři včetně dnešního závodu kladivářek s ruskou rekordmankou Taťjanou Lysenkovou. Za nejlepší výkon historie vyplatí pořadatelé 25.000 dolarů.

"Pojistka stála 8000 dolarů za rekord. Rozhodli jsme se to risknout," řekl ředitel závodu Zdeněk Duplák. "A když padnou, mile rádi ty peníze zaplatíme, byla by to velká propagace mítinku." Naposledy padl v Ostravě světový rekord v roce 2004, kdy v závodu na 10.000 metrů změnil tabulky Kenenisa Bekele z Etiopie.

Posun termínu má zajistit dobré počasí

Dva roky po sobě měli organizátoři velké problémy s počasím, tudíž pro letošní ročník i z tohoto důvodu přesunuli Zlatou tretru o měsíc později na konec června. Po mnoha teplých týdnech v celé České republice se však má dnes i ve středu razantně ochladit.

"To je jediná naše obava," přiznal Juck. "Nemělo by to být ale tak špatné," reagoval mluvčí mítinku Karel Tejkal a přečetl aktuální předpověď meteorologů: "Oblačno, polojasno, ojediněle přeháňky, kolem dvaceti stupňů."

Reklama

Související témata: