Hlavní obsah

Gebrselassie vylepšil na Zlaté tretře světový rekord v hodinovce

OSTRAVA

Etiopský běžec Haile Gebrselassie ve středu v Ostravě vylepšil světový rekord v hodinovce. V rámci mítinku Zlatá tratra uběhl čtyřiatřicetiletý vytrvalec 21.285 metrů a překonal dosavadní nejlepší historický výkon Mexičana Artura Barriose, který v roce 1991 urazil za 60 minut 21.101 metrů.

Článek

V rámci rekordního pokusu zvládl Gebrselassie nejrychleji v historii i dvacetikilometrovou trať. Zaběhl ji za 56 minut a rovných 26 sekund, čímž vylepšil skoro o půl minuty dosavadní maximum, jehož držitelem byl rovněž Barrios. Gebrselassie získal od pořadatelů za překonání světového rekordu prémii 25 000 dolarů.

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 10 000 metrů už ve své kariéře vytvořil přes dvě desítky světových rekordů, od toho posledního už ale uplynul více než rok. K vytyčenému cíli dnes však Gebrselassie mířil za pomoci především keňských vodičů neohroženě od prvních kol.

Prakticky celou druhou polovinu trati pak absolvoval sám a už jen za podpory manažera Jose Hermense na vnitřní straně atletického oválu a skandování hlediště neustále náskok na Barriosovo maximum navyšoval. Vítkovický ovál nakonec oběhl třiapadesátkrát.

Reklama