Hlavní obsah

Rekordman Gebrselassie: Budu běhat, dokud neumřu

Michal OsobaPrávo

Půlstoletí trvalo, než se Emil Zátopek dočkal plnohodnotného nástupce. Tři zlata na jedné olympiádě už asi nikdo nezíská, ale v počtu zdolaných světových rekordů už byl pokořen. Má jich na svém kontě 18, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie už o šest víc.

Článek

Etiopan se při rekordním doublu během středeční ostravské Zlaté tretry dočkal i nejlepšího výkonu historie v závodě, jehož minulost je spojena právě se Zátopkovým jménem - hodinovce. „Hodně jsem o Zátopkovi četl a slyšel, viděl jsem i na videu některé jeho běhy. A udělat rekord v zemi, kde žil? To je skvělé,“ nasadil čtyřiatřicetiletý vytrvalec svůj tradiční úsměv od ucha k uchu.

„Už když jsem s Hailem začínal pracovat, říkal mi, že jeho snem je stát se nejlepším vytrvalcem historie. Věděl, že třikrát během jedné olympiády nevyhraje, tak chtěl překonat co nejvíc rekordů,“ vzpomínal Gebrselassieho nizozemský manažer Jos Hermens. „Snažím se o to, být nejlepší, ale lépe se to bude hodnotit po konci mé kariéry,“ tvrdil Etiopan. S běháním ale jen tak neskončí. „Že bych úplně přestal běhat? To jedině až umřu,“ smál se den po svém úspěšném rekordním pokusu.

Spravedlivě rozsoudit, kdo je nejlepším vytrvalcem historie, je nemožné. Už jen proto, že světové rekordy se tehdy počítaly i na tratích, které se už dnes neběhají a naopak. „Také se běhalo na úplně jiném povrchu,“ připomenul muž, jenž denně naběhá na 35 km.

Etiopana mrzí pohodlnost mládeže 

Mezi Zátopkem a Gebrselassiem je řada spojitostí. „Vytrvalost, oddanost a motivace,“ jmenoval Etiopan základní vlastnosti, které podle něj musí špičkový vytrvalec mít. Ale také nuzné podmínky můžou být paradoxně výhodou. „Za mých časů se víc běhalo, teď už mladí lidé u nás jezdí i jeden dva kilometry autem,“ mrzelo ho.

I proto se podle něj dá očekávat soumrak etiopských vytrvalců, byť tato africká země stále dodává nové a nové talenty. „Bude to problém,“ přikyvoval Gebrselassie. „Čím víc se životní styl zlepšuje, tím víc se ztrácí kvalita,“ popisoval běžecký paradox. „A v Etiopii se teď životní úroveň hodně zvedá, už to není jako dřív. Rozdíly mezi bohatými a chudými se stírají,“ popisoval.

Jméno Gebrselassie by ale nemuselo ze startovních listin atletických závodů zmizet, dvojnásobný olympijský vítěz má čtyři děti. „Ještě je brzo říct, jestli z nich budou dobří běžci. Ale jak říkám, dnešní mládež je jiná, možná by pomohlo, kdybych je dal do nějaké vzdálenější školy,“ smál se atlet, jenž v dětství běhával do školy deset kilometrů. Rekordní běh svého tatínka v Ostravě ale jeho děti sledovaly. „Normálně chodí spát v sedm, ale tentokrát měly povoleno jít do postele později,“ usmíval se Gebrselassie.

Reklama