Hlavní obsah

Kipketer: Nového Železného objevíte, chce to trpělivost

Do role ambasadora světového šampionátu atletů do 17 let se v Ostravě vžil také slavný běžec Wilson Kipketer. Keňan s dánským pasem, jehož rekord na 800 metrů zůstává už deset let nepřekonán. „Na mém prvním juniorském mistrovství světa mě diskvalifikovali za předčasné seběhnutí k mantinelu,“ zavzpomínal na své začátky legendární atlet.

Foto: pub.tv2.no

Wilson Kipketer

Článek

Letos to je 10 let, co jste v Kolíně nad Rýnem zaběhl 800 metrů za 1:41,11, a od té doby nikdo nebyl rychlejší. Bojíte se dne, kdy vás někdo překoná?

To vůbec ne. Vím, že se to jednou stane. Teď se sice neběhají na půlce tak rychlé časy, takže můj výkon není v bezprostředním ohrožení, ovšem až to jednou přijde, tak se mi určitě daleko víc rozbuší srdíčko. Někdo rekord určitě zlomí.

Přál byste to víc atletovi z Keni, kde jste se narodil, anebo z Dánska, jehož občanství jste přijal?

Je to jedno. K oběma zemím mám blízko, i když kvůli byznysu a aktivitám trvale bydlím v Monaku. Spíše bych si přál, aby takový atlet nezaběhl kvalitní čas jen jednou, ale aby se uměl o rekord pokusit víckrát. Prostě aby to byl opravdový šampión.

Teď působíte jako ambasador světového šampionátu do 17 let v Ostravě. Už také v této věkové kategorii vidíte možné následovníky?

Talent se dá poznat, ale tihle mladíci musejí urazit ještě dlouhou cestu. Může přijít třeba zranění, pokles formy. Na to, aby člověk byl ve špičce dlouhodobě jako třeba čeští atleti Jan Železný nebo Roman Šebrle, k tomu nestačí teď jen dobře a poctivě trénovat.

Co ještě mladý atlet musí zvládnout, aby se dostal do špičky?

Je to o rozvržení celé kariéry. Učíme třeba mladé atlety, aby se nepřetrénovali, a naopak aby měli dost informací o všem okolo. K výkonům je potřeba kvalitní strava, dobrý plán, pohoda v rodině, musí se unést tlak v podobě očekávání od federace, zájem médií. Všechno musí být vyvážené. Navíc před sebou atlet potřebuje mít cíl, kterého chce dosáhnout za každou cenu. Kdo je rychlý jednou v tréninku, tak ještě nemusí být špičkovým atletem na dlouhou dobu.

Jaký jste byl vy, než jste před dvěma lety ukončil kariéru a začal se věnovat mladým?

Na mém prvním juniorském mistrovství světa mě diskvalifikovali za předčasné seběhnutí k mantinelu, na druhém šampionátu jsem skončil čtvrtý. Nic moc. Já si ovšem řekl, že jednou ze mě bude mistr světa a šel jsem za tím plánovaně, organizovaně. Chtěl jsem to dokázat.

Určitě sledujete i současnou českou atletiku. Co o ní soudíte?

Teď u vás skončily některé hvězdy a bude pár let trvat, než se objeví nové. Ale je dobře, že i bývalí atleti chtějí pracovat s mladými. Zvyšování výkonnosti je i o tom, jakého máte partnera v tréninku. Třeba sprinter Zich může jednou sbírat medaile, když je v šestnácti takhle rychlý. Nového Železného v budoucnu zase objevíte, ale chce to trpělivost.

Reklama