Hlavní obsah

Handicapovaný Pistorius v Římě zdatně konkuroval zdravým atletům

Třebaže má Oscar Pistorius obě nohy pod koleny amputované, na pátečním mítinku Zlaté ligy v Římě pořádně prohnal zdravé atlety. V běhu B na 400 metrů skončil závodník používající speciální protézy druhý časem 46,90 sekundy a vysloužil si aplaus diváků. Porazil ho jen Ital Stefano Braciola, který byl o 18 setin rychlejší. V letošních českých tabulkách by se Pistorius zařadil na druhé místo.

Článek

Jihoafričana dílčí úspěchy nezajímají, chce se dostat na mistrovství světa v Ósace a na olympijské hry v Pekingu. To je jeho motivace, neboť na paralympiádě a na soutěžích handicapovaných nemá konkurenci. "Ten čas mě úplně neuspokojil, ale byl to pěkný závod, na dráze jsem si to užil," řekl podle agentury AP Pistorius, jehož osobní rekord má hodnotu 46,56 sekundy. "Ale poslední tři týdny byly unavující," řekl.

Pistorius byl pod velkým dohledem médií, když dostal pozvánku na závod do Říma. "Snažím se všem vyhovět, bylo to hodně náročné. Už se těším, až se vrátím domů a trochu si od toho všeho shonu odpočinu," uvedl atlet, který ještě v neděli nastoupí do závodu v Sheffieldu, kde bude jeho soupeřem i nejlepší čtvrtkař posledních let Američan Jeremy Warriner.

I kdyby Pistorius zaběhl limit na MS, může se stát, že ho mezinárodní atletická federace IAAF na šampionátu nepustí. Podle pravidel totiž nejsou povoleny podobné pomůcky, jakými jsou titanové protézy. "Budu se s tím muset vyrovnat, pokud se to stane. Ale já věřím, že pokud splním limit, dostanu šanci bojovat," doufal.

Dvacetiletý Pistorius běhá na vrcholné úrovní se zdravými sportovci již tři roky a ve své zemi skončil na domácím šampionátu druhý. Narodil se s vrozenou vadou, nohy mu amputovali těsně před ročními narozeninami. Zkoušel vodní pólo, hrál ragby, ale skončil u atletiky. Drží světové rekordy handicapovaných na 100, 200 a 400 metrů a na paralympiádě v Aténách vyhrál dvoustovku, i když na trati upadl.

Reklama

Související témata: