Hlavní obsah

Nová generace Klüftových se možná rodí v Ostravě

PRAHA

V desetiboji patří česká atletika k velmocím už přes patnáct let. Jenže v ženském sedmiboji sledují české atletky výkony švédské vícebojařské královny Klüftové a jejích soupeřek s pořádným odstupem. Již brzy by to ale nemuselo platit.

Článek

„Když u atletiky vydrží, za pár let můžou bojovat o medaili na mistrovství světa. Klidně můžeme mít ženského Šebrleho a Dvořáka,“ tvrdí bývalá úspěšná sedmibojařka a nyní komentátorka České televize Kateřina Nekolná. Koho má na mysli? Dva ostravské supertalenty - Kateřinu Cachovou a Nikol Ogrodníkovou.

Obě zazářily na ostravském světovém šampionátu do 17 let. Cachová celou soutěž opanovala, sebrat zlato jí mohla jen Ogrodníková - nebýt jejího z nezkušenosti pramenícího výpadku v kouli, kde neměla ani jeden platný pokus. „Prostě byl pátek třináctého,“ smutně se usmála dívka, která měla závod rozjetý na jeden z nejlepších světových výkonů historie v této kategorii. Nakonec i s body jen ze šesti disciplín skončila sedmá.

Talenty ze škol

Kde se ve Vítkovicích vzal tak silný vícebojařský potenciál? „Ostrava je prostě nejlepší,“ usmívá se Ogrodníková. Její kouč má přece jen racionálnější vysvětlení. „Výborně funguje spolupráce se Základní školou Porubská a Sportovním gymnáziem Dany a Emila Zátopkových. Na obě školy často chodím a probíráme šikovné studenty,“ líčí Aleš Duda, jenž vede i nejzkušenější z trojice atletek s excelentními vícebojařskými předpoklady - čerstvou dálkařskou vicemistryni Evropy do 23 let Denisu Ščerbovou.

„Cachová byla dobrá již dříve, měla pár let tréninku náskok. Ale pronásledovala ji zranění, vlastně již od roku 2005. Nikol přišla ze ZŠ Porubská, kde jsou sportovní třídy. V současnosti se již na Kateřinu dotáhla a jsou rovnocennými soupeřkami,“ hodnotí kouč.

Ostravský šampionát dal oběma dívkám šanci bojovat o medaile doma, na stadiónu, kde denně trénují. „Bylo to zvláštní, ve svolavatelně i na ploše jsem potkávala spolužáky z gymplu i ze základky,“ popisovala Cachová.

Ogrodníková s Cachovou se ale nepotkávají jen při trénincích a závodech. Jsou velké kamarádky i v civilu. „Holky spolu naštěstí výborně vycházejí a konkurentkami jsou jen na stadiónu,“ přikyvuje Duda, jenž musel zklamanou Ogrodníkovou po koulařském selhání telefonicky utěšovat. „Říkal mi, že pro něj jsem stejně mistryně světa,“ tlumočí šestnáctiletá atletka.

Slzy ale po jejím výpadku tekly i z očí Cachové! „Zní zvláštně, že jsem brečela, když jsem vlastně ztratila soupeřku, ale mě to fakt dost vzalo,“ líčí s téměř provinilým úsměvem.

Svoji sílu může ostravské duo ukázat opět o víkendu. Se soupeřkami staršími o dva roky a medailovou adeptkou z Kladna Eliškou Klučinovou se střetnou na juniorském mistrovství Evropy v nizozemském Hengelu. „Chtěla bych si tam zlepšit náladu,“ předsevzala si Ogrodníková. A může uspět? „Niki je na tom teď asi ještě líp než já, má super formu,“ přikyvuje její rivalka i kamarádka Cachová.

Vícebojařská líheň z Vítkovic
Kateřina Cachová
17 let, trenér Michal Buzek, mistryně světa do 17 let, osobní rekord 5641 bodů - druhá v českých dorosteneckých historických tabulkách
Nikol Ogrodníková
16 let, trenér Aleš Duda, 7. na MS do 17 let, 3. na MČR v oštěpu, osobní rekord 5241 bodů - osmá v českých dorosteneckých historických tabulkách

Reklama