Hlavní obsah

Atleti zajásali, roste jim nadějná generace

PRAHA

Obavy o budoucnost české atletiky nejsou namístě. Alespoň takový signál vyslaly tři šampionáty pro mladé v posledních dnech. České výpravy pobraly úctyhodných 13 medailí.

Článek

„To je neuvěřitelná bilance, jeden z největších úspěchů za poslední léta,“ uznale pokyvuje hlavou šéftrenér atletické reprezentace Václav Fišer. Skromně odhadoval, že z evropských šampionátů do 19 a 23 let by výprava mohla dovézt po dvou cenných kovech. A realita? Jedenáct medailí!

K tomu dvě z ostravského šampionátu nejmladší kategorie do 17 let. „Ten ale byl jediný světový, takže mají zase o trochu jinou váhu,“ připomíná Fišer. Už teď může s optimismem vyhlížet dobu, až se mu v seniorské reprezentaci začnou objevovat nové mladé tváře. „Za takové čtyři roky se máme na co těšit,“ říká zkušený kouč. „A nemám na mysli jenom medailisty, třeba na těch dvaadvacítkách byla spousta dalších ve finále.“

Potenciálních nástupců v roli Železného a Šebrleho je řada. „Ať už ti, co se umístili nahoře nebo třeba Kudlička,“ připomíná Fišer talentovaného tyčkaře, jemuž ME nevyšlo. Ani o budoucnost vícebojů se bát nemusí. „Třeba Ogrodníková je obrovský talent. Ale je ještě mladá, uvidíme, co se z ní vykutálí.“

Medailová žeň českých atletických nadějí
MS do 17 let – Ostrava, zlato: Kateřina Cachová (sedmiboj), stříbro: Jaroslav Hedvičák (osmiboj). ME do 19 let – Hengelo, zlato: Jakub Holuša (3000 m př.), stříbro: Kateřina Šafránková (kladivo), Eliška Klučinová (sedmiboj), bronz: Kateřina Čechová (100 m), Nikol Ogrodníková (sedmiboj). ME do 23 let – Debrecín, stříbro: Lenka Ledvinová (kladivo), Jan Marcell (disk), Vojtěch Šulc (200 m), Denisa Ščerbová (dálka), bronz: Zuzana Hejnová (400 m př.), Roman Novotný (dálka).
Žebříček medailí
1. Rusko 69, 2. Německo 37, 3. Velká Británie 29, 4. Ukrajina 21, 5. Francie 18, 6. Polsko 16, 7. Rumunsko 14, 8. Česko 13, 9. – 10. Bělorusko a Finsko po 10.
Pozn.: V tabulce jsou uvedeny součty medailí evropských zemí ze všech tří letošních atletických šampionátů mladých atletů.

Reklama

Související témata: