Hlavní obsah

Diamantová liga přijde o disk, trojskok, dvoustovku a steeple

Z hlavního programu atletické Diamantové ligy příští rok vypadnou dvoustovka, disk, trojskok a běh na 3000 metrů překážek mužů i žen. Na základě průzkumu oblíbenosti disciplín o tom rozhodla světová atletická federace. V programu tak zůstaly závod na 400 metrů překážek, oštěp i koule, ve kterých v prestižním seriálu pravidelně startují čeští atleti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Diamantová liga přijde o čtyři disciplíny (ilustrační foto)

Článek

Snížení počtu diamantových disciplín z 32 na 24, které jsou rovnoměrně rozdělené pro ženy a pro muže, si vynutilo zkrácení hlavního programu mítinků elitního seriálu ze dvou hodin na 90 minut.

Dvoustovka vypadla kvůli tomu, že by se podle pořadatelů v olympijském roce příliš bila se stovkou. Disk, trojskok a steeple vyšly z průzkumu jako ty nejméně oblíbené. Federace zjišťovala názory atletických fanoušků v různých zemích na internetu a dotazníky po závodech.

Vyřazené disciplíny nebudou ve finále, kde se bojuje o diamantovou trofej, ale na některých závodech elitního seriálu se objeví. Dvoustovku a steeple poběží pětkrát muži a pětkrát ženy. Po jedné šanci dostanou muži i ženy v disku a trojskoku.

Čtrnáct mítinků a finále v Curychu

Kalendář zahrnuje čtrnáct kvalifikačních mítinků a jedno finále v Curychu. Novinkou je další zastávka v Číně vedle Šanghaje. Nový závod se v nejlidnatější zemi světa uskuteční 10. května, přičemž místo bude teprve upřesněno. Diamantová liga 2020 začne 17. dubna v Dauhá. Finále bude 11. září v Curychu.

Pořadatelé mohou zařadit další disciplíny mimo devadesátiminutový hlavní program. Upravený seznam diamantových disciplín platí pro rok 2020. Pak se bude přehodnocovat a v roce 2021 se může změnit.

Diamantové disciplíny 2020:
100 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 m, 100 m/110 m př., 400 m př., dálka, výška, tyč, oštěp, koule.

Reklama