Hlavní obsah

Janků si prý v Ósace procvičí japonštinu, ale na fugu nepůjde

PRAHA

Výškař Tomáš Janků a adrenalin, to je tradiční spojení. Potápí se, leze na umělých stěnách, je hasičem, chodí střílet. Ale konzumace smrtelně jedovaté ryby fugu na mistrovství světa v japonské Ósace, kam tento týden letí? "Já rozhodně v jídle experimentovat budu," řekl v pondělí s úsměvem před novináři.

Článek

Fugu, neboli čtverzubec, je proslulá japonská lahůdka. Jedovatá látka v této rybě je ale 1200krát smrtelnější než kyanid. Z těchto důvodů je její lov a prodej mimo Japonsko nelegální. Ryba obsahuje smrtelná množství jedu ve vnitřních orgánech a kůži. Proto jen kuchaři se zvláštní licencí mohou rybu připravovat a prodávat veřejnosti.

"Mám kamaráda, co to zkusil. Záleží při konzumaci asi na tom nahoře, jestli už přišel tvůj čas," uvedl Janků se smíchem, ale upozornil, že k takovému experimentu rozhodně sáhnout nehodlá. Malá množství jedu totiž dávají specialitě požadovanou chuť a každý rok několik lidí kvůli tomu v Japonsku zemře. "Já na ni fakt nepůjdu, to je risk," dodal výškař už vážným hlasem.

Janků: Japonština mi šla nejlépe k ránu

Na Dálný východ má dobré vzpomínky. V roce 1999 obsadil na halovém MS v Maebaši šesté místo a obzvlášť závěrečný večírek se mu líbil. "Mluvím plynně japonsky, tak si to snad procvičím," vykládal s úsměvem. Před osmi lety si dokonce pořídili s desetibojařem Romanem Šebrlem samurajský meč a kimono a na chodbách hotelu předváděli souboj.

A kdo vyhrál? "Nikdo, nebojovali jsme mezi sebou, ale šli jsme po uklízečce," vtipkoval Janků. "A ta japonština mi šla nejlépe nad ránem," smál se při vzpomínce na oslavu. V Maebaši při ranním úprku při balení věcí však na meč zapomněl, ale letos si nový nekoupí. "Protože té kultuře a umění meče nerozumím. Víte, říká se: nevytahuj meč tam, kde se střílí," narážel se smíchem na svou oblibu ve zbraních.

Reklama