Hlavní obsah

Na MS se představí i největší hvězdy včetně Warinera či Bekeleho

V nejbližších dnech se v japonské Ósace bude rozhodovat o tom, který ze sportovců bude ve své disciplíně nejlepší na světě. Město v zemi vycházejícího slunce bude totiž hostit Mistrovství světa v atletice. A že se mají fanoušci opravdu nač těšit, ilustruje následující tabulka se jmény adeptů na příčky nejvyšší.

Článek

Vizitky pravděpodobných hvězd atletického šampionátu, jenž se uskuteční od 25. srpna do 2. září v Ósace (řazeno abecedně):

Kenenisa Bekele (Etiopie), běh na 10.000 metrů
Na třetí zlato v řadě bude na desetikilometrové trati útočit Kenenisa Bekele. Při obou předchozích triumfech na MS Etiopana nejvíce proháněli jeho reprezentační kolegové Sihine a Gebrselassie. Ač je aktuálním držitelem nejlepšího světového výkonu i na poloviční trati, o vytrvalecké double usilovat nebude. Pětadvacetiletý muž je mnohonásobným mistrem světa v krosu, olympijským vítězem a dvojnásobným nejlepším světovým atletem roku.
Bryan Clay (USA), desetiboj
Na prestižním desetibojařském mítinku v Götzisu to chvíli vypadalo, že by mohl tento sedmadvacetiletý Američan zaútočit na světové maximum Romana Šebrleho. Pak ale pokazil disk a nakonec se musel spokojit s třetím místem. Přes tento výpadek mají jeho výkony v posledních letech vysokou kvalitu, kterou proměnil v zisk stříbra na OH 2004 a světového zlata na MS před dvěma lety.
Meseret Defarová (Etiopie), běh na 5000 a 10.000 metrů
Třiadvacetiletá Defarová se prvního titulu dočkala na halovém MS před třemi lety. Od té doby se na vytrvaleckých tratích tradičně přetahuje s krajankami Adereovou a Tiruneš Dibabaovou. V červnu zlepšila v Oslu vlastní světový rekord na pětikilometrové trati, v Ósace chce uspět rovněž na desítce.
Tyson Gay (USA), běh na 100 a 200 metrů
Rychleji než objev roku v letošní sezoně nikdo neběžel. Stometrový sprint zvládl za 9,84 sekundy, s větrem dokonce o setinu pod hranicí světového rekordu 9,76 sekundy. I na dvoustovce má nejrychlejší čas roku - 19,62. Jeho duel se světovým rekordmanem Asafou Powellem bude vrcholem celého šampionátu.
Jelena Isinbajevová (Rusko), skok o tyči
Pětadvacetiletá tyčkařka sice již nepřekonává světové rekordy tak často jako třeba v roce 2005, přesto patří do absolutní atletické elity. Jako jediná žena historie má na svém kontě pětimetrový skok. Na posledním šampionátu porazila úřadující mistryně světa a olympijská vítězka své soupeřky o plných 41 cm, nyní bude mít konkurenci ale nepoměrně těžší.
Carolina Klüftová (Švédsko), sedmiboj
Až na jedinou výjimku žádný z předních atletů nemůže říct, že by pět let nenašel přemožitele. Švédská sedmibojařka od roku 2002 vyhrála všechny vícebojařské závody, do kterých nastoupila. Triumfovala na olympiádě, dvakrát na světových i evropských šampionátech, navíc ve skoku do dálky přidala bronz z halového MS 2004. Letos se ale na svůj další halový titul z ME notně nadřela, svou soupeřku Kelly Sothertonovou porazila o 17 bodů.
Asafa Powell (Jamajka), běh na 100 metrů
Jamajčan je světovým rekordmanem, ale na své první velké zlato stále čeká. Na olympiádě v Aténách se mu nedařilo, na mistrovství světa v Helsinkách odstoupil vinou zranění. Letos v pěti startech neprohrál a očekává se velký souboj s Tysonem Gayem z USA, letos nejrychlejším mužem sezóny.
Blanka Vlašičová (Chorvatsko), skoky vysoký
Chorvatská výškařka má životní formu. Ve třech z posledních čtyřech závodů překonala laťku ve výšce 205, 206 a 207 centimetrů a k letitému světovému rekord Stefky Kostadinovové z MS v Římě 1997 jí schází dva centimetry. O světové maximum se letos již několikrát nikoliv beznadějně pokoušela.
Jeremy Wariner (USA), běh na 400 metrů
Je mu teprve 23 let, ale už mu nechybí mnoho k dosažení výkonu fenomenálního čtvrtkaře Michaela Johnsona. Jako mladíček překvapil již na olympiádě v Aténách, zlato vybojoval i na světovém šampionátu. Loni si díky neporazitelnosti na Zlaté lize přišel na čtvrt milionu dolarů. Před několika týdny dokázal ve Stockholmu zaběhnout čtyřstovku za 43,50 sekundy, což jej řadí na třetí místo historických tabulek.

Reklama

Související témata: