Hlavní obsah

Desetibojař Šebrle se v Japonsku zatím hledá, ale věří v obrat

ÓSAKA

Zprvu byl Roman Šebrle po dnešních testovacích závodech v Ósace pořádně rozladěný, ale s odstupem času se nad nevýrazné výkony povznesl. Koulí sotva vrhl přes patnáct metrů, v dálce mu rozhodčí kvůli přešlapům nezměřili žádný ze tří pokusů, navíc nepovedených a jen kolem 720 cm. Zatímco před dvěma týdny adept na titul mistra světa hovořil o formě jako hrom, v dějišti šampionátu se zatím cítí utlumený. Ale těžkou hlavu si z toho nakonec nedělal.

Článek

"Jsem docela marnej," připustil v rozhovoru s českými novináři. "Dneska jsem pro jistotu skákal do dálky z druhé nohy, abych si neodrazil patu," snažil se vtipkovat a s úsměvem zlehčit špatný rozběh, který mu vycházel na neodrazovou nohu. Přesto nakonec rozdával úsměvy. Předpokládá, že forma se nemůže jen tak ztratit. "Aklimatizovaný jsem v pohodě, ale chybí síla," jmenoval nedostatek. Zničila ho prý změna prostředí. "Stoprocentně. Umím se odhadnout a vím, že forma je. Jen musím být trpělivý," prohlásil.

Když ve čtvrtek spěšně odcházel ze stadionu Nagai v Ósace, byl hodně rozpačitý. Nejen z výkonů, ale i ze soutěže. Před vrcholem roku vždy potřebuje závodit, to se mu však letos nepodařilo. V japonském středisku Sukuma, kam odjel před deseti dny na závěrečné soustředění, soutěžil se čtrnáctiletými chlapci, dnes měl jediného soupeře - svého tréninkového parťáka Attilu Zsivóczkého z Maďarska. "Byl to v podstatě trénink. Při tom se neumím nahecovat jako na závodě," vysvětloval dvojnásobný vicemistr světa Šebrle.

Ještě zbývá dlouhá doba do závodu

Olympijský vítěz nicméně cítí, že je rychlý, což mu potvrdil dnešní měřený úsek na 120 metrů. "Zaběhl jsem si osobák," řekl desetibojař. I proto se psychicky uklidnil. "Ještěže jsem přijel o tolik dní dřív, jinak bych se do závodu nedal dohromady," řekl. Do závodu mu nyní zbývá týden. "To je ještě dost dlouhá doba. Každý den je to lepší," uklidňoval se.

V pátek odletí Šebrle zpět do Sukumy, aby si užil klid venkova oproti rušnému industriálnímu velkoměstu. Do dějiště šampionátu se vrátí příští týden ve středu. "Tam je krásně, všechno zelené, krásná voda, moře, řeky, super lidi, perfektní jídlo," vypočítal přednosti. Stihl zajít i na golf, jinak se kamarádí zejména s počítačem. "Jsem víc připraven na cyber games a ne na atletiku," vtipkoval.

Šebrle má rád sluníčko, ale teploty ke čtyřicítce a vysoká vlhkost, které v Japonsku panují, ničí i jeho. "Ale dneska bylo krásně," lebedil si nad teplotami "jen" kolem třiceti stupňů Celsia. Během krátké návštěvy Ósaky se stihl pozdravit i s největším soupeřem Bryanem Clayem z USA. Co si řekli? "Hi, how are you," popsal s úsměvem setkání, které se omezilo na tradiční americký pozdrav. "Víc jsme nestihli, nebyl čas," dodal Šebrle.

Už několikrát byl před důležitou akcí v podobné nepohodě, v jaké se ocitl nyní. "Jednou jsem před Götzisem (tradičním mítinkem v Rakousku) nemohl hodit koulí patnáct metrů a pak jsem prvním pokusem vrhl 16,22," zavzpomínal. Teď si mistrovský desetiboj naplánoval na 8811 bodů. "A kdybych závodil zítra, tak hned řeknu, že to je nesmysl. Ale příští týden to bude jiné, třeba s tím budu nakonec ještě nespokojený," dodal zvesela.

Reklama

Související témata: