Hlavní obsah

Dibabaová jako první žena obhájila titul na 10 000

ÓSAKA

V nejtěžším závodě své dosavadní kariéry obhájila etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová titul mistryně světa v běhu na 10 000 metrů. Na start v Ósace se postavila sužována krutými bolestmi žaludku, v průběhu závodu ji navíc postihla kolize, po níž se propadla daleko za soupeřky. Přesto se dokázala vrátit do boje o medaile a v závěrečném kole nedala drtivým finišem soupeřkám šanci. Po závodě Dibabaová přiznala, že za normálních okolností by vzdala.

Článek

"Jenže já tu reprezentuji svoji zemi. Udělala jsem to pro ni. Trápila jsem se, ale přinutila se vydržet. Nechtěla jsem zklamat lidi u nás v Etiopii," líčila první žena v historii, která dokázala na této trati obhájit titul. Etiopie díky ní triumfovala na desítce už popáté za sebou. "Měla jsem ale hrozné bolesti a pak jsem byla po té kolizi tak vzadu, že jsem už začala přemýšlet, že se to nedá dohnat."

O naděje ji přitom takřka připravila vlastní krajanka Mestawet Tufaová, s níž se zhruba po šesti kilometrech dostala do nezaviněného kontaktu a jež na rozdíl od pozdější vítězky závod nedokončila. "Narazila jsem do ní. Ona spadla, já ji neviděla a taky jsem skoro skončila v kotrmelcích," popsala incident Dibabaová. Ztrátu pak dokázala během kilometru dohnat, třebaže si chvílemi musela rukou tlačit na břicho, aby přemohla sílící bolesti.

"Že jsem se vrátila do závodu a vyhrála ho, to byl nejlepší výkon mojí kariéry," řekla Dibabaová, jež se v příštím týdnu pokusí stejně jako v Helsinkách před dvěma lety završit double na trati 5 000 metrů.

Výsledky:
Ženy:
10.000 metrů: 1. T. Dibabaová (Et.) 31:55,41, 2. Abeylegesseová (Tur.) 31:59,40, 3. Goucherová (USA) 32:02,05, 4. Paveyová (Brit.) 32:03,81, 5. Smithová (N. Zél.) 32:06,89, 6. Kastorová (USA) 32:24,58, 7. E. Dibabaová (Et.) 32:30,44, 8. Ongoriová (Keňa) 32:30,74.

Reklama

Související témata: