Hlavní obsah

Ósaka uvidí souboj nejrychlejších mužů planety

Jeden z nich bude moci celý týden chodit po Ósace a chlubit se, že je nejrychlejším sprinterem světa. Těžko čekat, že by cílem nejkratšího sprintu při vrcholu úvodních dnů šampionátu proběhl rychleji někdo jiný než Tyson Gay nebo Asafa Powell.

Článek

Kam přijeli, tam stovku vyhráli. Takovou bilancí se letos pyšní americký rychlík i jamajský expres. To může znamenat jediné – ještě se spolu neutkali. Jejich první vzájemný souboj je s napětím očekáván v nedělním finále od 15.20.

„Slyšel jsem, že dráha je tu hodně rychlá, světový rekord může padnout,“ citovala Gaye agentura Reuters. Podobná odvážná prohlášení ale už letos Gay pronesl několikrát... Powell se zatím chystal v ústraní, v Japonsku už dokonce vyrazil do města a vydržel se bavit dlouho do noci. „Byl jsem ve snack baru, hospodě a klubu. Ale jména už si nepamatuju,“ ukazoval svoji pohodu v rozhovoru s japonskými novináři.

Sprinter Gardener: Powell mi nepřipadá v dobré pohodě

Na otázku, kdo je nyní nejrychlejším mužem planety, se těžko hledá odpověď. Powell drží světový rekord na stovce, čas 9,77 s zaběhl hned třikrát. Gay zase běžel s nepovoleným větrem o setinu rychleji a patří mu nejnižší součet časů na stovce (9,84 s) a dvoustovce (a 19,62 s). Odborníci přeci jen mírně favorizují Gaye. „Má skvělou sezónu, běhá rychlejší časy než Asafa. Ten mi nepřipadá v dobré pohodě,“ odhadoval například na stránkách Eurosportu britský sprinter Jason Gardener.

Ve hře je dost: kromě prestižního titulu i výrazné finanční přilepšení. I s případným světovým rekordem si vítěz přijde na 160 tisíc dolarů (asi tři a čtvrt miliónu korun).

Reklama

Související témata: