Hlavní obsah

Adoptovaný Hoffa kdysi podpálil dům a po titulu hned volal matce

Když mu byly čtyři roky, podpálil s o dva roky starším bratrem dům svých rodičů. Reese Hoffa pak skončil na mnoho let v sirotčinci, svou biologickou matku si našel až po osmnácti letech na internetu a opět se sblížili. V Ósace ale byla Diana Wattsová mezi prvními, komu americký koulař zavolal po svém prvním titulu mistra světa pod otevřeným nebem.

Článek

"Jsem si jist, že byla z mého vítězství velmi rozrušená," prohlásil Hoffa před novináři. Titul získal s velkým náskokem a výkonem 22,04 metru, jeho matka sledovala závod doma v Jacksonville na Floridě. Koulař byl po závodu dojatý, stejně jako jeho tréninkový partner a bývalý světový šampion Adam Nelson. "Je to krásný sportovní příběh," prohlásil Nelson.

Hoffa si kdysi se svým šestiletým bratrem hráli se zapalovačem v blízkosti oken. Když Lamont na chvíli odešel, Reese podpálil záclony a oheň celý dvoupatrový dům zničil. Tehdy svobodná a ještě "náctiletá" matka dala Reese k adopci v Louisville. "Myslel jsem si a doufal, že druhý den přijde. Nikdy se tak nestalo," vzpomínal koulař v rozhovoru pro Washington Post.

Malý Reese si udělal závěr, že se ho rodina zřekla právě kvůli tomu, že způsobil katastrofu. "Zapálil jsem náš dům a způsobil jsem naší rodině velkou újmu," vykládal koulař, který se možná i díky obtížnému začátku života stal silnou osobností s pozitivním myšlením a šikovností. Ujal se ho Stephen Hoffa, který ho vychoval ke sportu.

Žonglér, artista, bavič - i to je Reese Hoffa

Původně se přitom chtěl Hoffa stál cirkusovým umělcem. Umí žonglovat s mačetami, hořícími palicemi a Rubikovu kostku složí za 45 sekund. Umí i dokonale bavit publikum - v roce 2003 na závodech v Carsonu v Kalifornii si vzal pláštěnku s kapucí, masku, stejně jako ve filmu Fantom opery, a byl za neznámého vrhače. Zkoušel i soutěže siláků.

V Ósace se teď ale dostal na absolutní sportovní vrchol. "Tady jsem vyhrál mistrovství světa a dostal se na nejvyšší úroveň profesionála," řekl devětadvacetiletý Američan, který se po závodu srdečně zdravil se všemi japonskými rozhodčími. "Jsem si jistý, že nedostávají tolik peněz a dělají to jen z lásky k atletice," vysvětlil.

Stejnou lásku ke královně sportu chová i Hoffa a přivedl ho k ní právě Nelson. "Když jsem byl ještě ve škole, někdy kolem roku 2001, nalajnoval mi cestu. Tehdy jsem vůbec nebyl tak dobrý koulař, ale viděl jsem, jak nejlepší vrhači vypadají, jak trénují a co potřebují," řekl a s díky se obrátil k Nelsonovi, kterého v sobotu porazil. "Dal mi tuny informací v ceně perel a každý den na tréninku mě kopal do zadku, abych makal a byl silný i psychicky," dodal.

Reklama

Související témata: