Hlavní obsah

Souboj o titul nejrychlejšího běžce světa vyhrál Gay

ÓSAKA

Mistrem světa v běhu na 100 metrů se stal Američan Tyson Gay, který v Ósace zvítězil v čase 9,85 sekundy. Druhé místo obsadil Derrick Atkins z Baham, který v závěru předstihl světového rekordmana Jamajčana Asafu Powella. Tomu nestačil k zisku prvního velkého titulu ani nejlepší start a časem 9,96 prohrál s Atkinsem o pět setin.

Článek

Majitel historicky nejlepšího času tak nadále zůstává bez zlaté medaile z nejvýznamnějších soutěžích. Ve finále aténské olympiády před třemi lety doběhl pátý, na MS v Helsinkách před dvěma chyběl kvůli zranění.

"Vždycky jsem věděl, že ho (Powella) mohu porazit. Asafa ještě nikdy nebyl v nejlepší formě, když o něco šlo," řekl sebevědomě Gay v prvních reakcích na triumf, při kterém poprvé v životě nechal Powella za sebou. Pět předchozích soubojů vyznělo pro Powella, všechny ale v minulém roce.

Pětadvacetiletý Gay se stal nástupcem krajana Justina Gatlina, který před dvěma lety v Helsinkách profitoval z Powellovy absence, ale kariéru světového šampiona později zničil dopingový případ. Zlato v královské disciplíně patří Spojeným státům už poosmé z jedenácti finále, třikrát byli šampiony Carl Lewis a Maurice Greene.

Závod sledoval i japonský císař

V cílové rovince stadionu Nagai se před zraky 45 000 fanoušků i císaře Akihita odehrál napínavý souboj, který nakonec částečně dopadl podle papírových předpokladů, protože Gay vedl letošní tabulky. Za svým maximem v Ósace zaostal o jedinou setinu. K překonání světového rekordu, o kterém se před duelem obou favoritů hovořilo, by ale potřeboval vítr v zádech a především lepší start. V tom vynikl naopak Powell, ale Gay po soupeřově klopýtnutí ztrátu v polovině trati dohnal a Jamajčana porazil nečekaně i Atkins.

"Jak jsem odstartoval, udělal jsem velkou chybu. Klopýtnul jsem a už jsem nedokázal najít rytmus. Zpanikařil jsem a cítil, jak se (Gay) blíží," litoval Powell. "Ale i bronz mě těší," dodal Jamajčan, ačkoliv výraz v tváři vyjadřoval něco jiného.

Reklama

Související témata: