Hlavní obsah

Baďurová si před finále věří, ale o medaili odmítá mluvit

Hned svou první účast na mistrovství světa proměnila tyčkařka Kateřina Baďurová ve finále. V kvalifikaci na šampionátu v Ósace předvedla excelentní výkon, kvalifikační limit 455 centimetrů skočila na první pokus a splnila dílčí cíl. Mistrovství naopak skončilo pro Pavlu Rybovou, obhájkyni bronzové medaile z minulého šampionátu v Helsinkách.

Článek

Podmínky na stadionu Nagai Baďurové seděly, v Japonsku navíc cítí životní formu. "Byly super podmínky, na tom sektoru se závodí moc dobře," prohlásila tyčkařka s osobním maximem 470 cm. Byla prý tak rychlá a silná, že musela použít daleko tvrdší tyče, než si bere obvykle. "Původně jsem myslela, že půjdu všechny výšky, ale nemělo to smysl," dala najevo, jak si věřila. "Psychicky mi to pomohlo, ve finále budu uvolněnější. V podstatě už teď jsem spokojená, teď už všechno bude jen bonus," uvedla.

Dosud byla na dvou mistrovstvích Evropy venku, na dvou v hale a na halovém MS, vždy ale skončila v kvalifikaci. Do finále prošla jen na olympiádě v Aténách, kde obsadila dvanáctou pozici. Nyní je v daleko větší formě a v případě, že se jí podaří skočit český rekord, může myslet na medaili. "Ale o tom já se bavit nebudu, jak bude vypadat finále," odmítla spekulovat. Neřekla ani, kolik by mohlo na medaili stačit. "To se nedá říct. O medaili se rozhodně zdráhám mluvit," prohlásila.

Možná příliš měkké tyče

Ví, že ruská světová rekordmanka Jelena Isinbajevová je favoritkou, další boj ale bude otevřený. "Mám pocit, že bych mohla skočit osobák," potvrdila dostatečné sebevědomí s tím, že před úterním finále už se v Ósace půjde asi jen v pondělí lehce rozcvičit. Před velkým závodem má možná pouze trochu strach z tyčí, které by na ni mohly být příliš měkké. "Máme ještě jednu tvrdší, ale na ní nikdy neskákala," dělal si starosti kouč Boleslav Patera.

Ve finále bude Baďurová jediná Češka, zatímco Rusko má v boji o medaile hned čtyři zástupkyně. "Já na ostatní moc nekoukala, nevím, jak na tom jsou. Já už stejně všechny znám, nebyl nikdo, koho bych neznala," podotkla, že už se ve světové špičce zabydlela. Dnešní dlouhá kvalifikace jí nevadila. "Počítala jsem s tím," řekla, ale přiznala, že nervozitu cítila. "Všichni na hotelu kolem mě chodili potichu, věděli, že bych asi byla protivná," usmála se.

Příteli zakázala přijít

Až přijde dnes v noci na pokoj, bude prý jako "myška", aby nevzbudila přítele Tomáše Janků, kterého čeká kvalifikace výšky v pondělí brzy ráno. "On vyhrožoval, že se přijde podívat, tak doufám, že tu nebyl, zakázala jsem mu to," prozradila s tím, že se teď potichu vplíží na pokoj. "On ale určitě bude čekat," tušila. Ale pokud postoupí Janků do finále, znovu mu zakáže vpředvečer jeho závodu jet se na stadion podívat. "On si to ale asi nenechá zakázat," přepokládala Baďurová.

Její reprezentační kolegyně prý v Ósace doplatila na krátkodobou formu a zdolala jen 435 cm. "Podařilo se mi se dobře připravit, ale měla jsem smůlu. Skákala jsem dobře," litovala a na tváři se jí objevily dokonce slzy. Skákala prý na tyčích, na nichž v zimě překonala český rekord, než ho Baďurová vylepšila.

"Udělala jsem tři dobré skoky, ani nevím, jak to spadlo," komentovala své nezdařené pokusy na 450 cm. To by však stejně nestačilo. "To nevadí, tak bych skočila 455," řekla. Na minulém MS v Helsinkách jí ještě na bronz stačilo zdolat 451 cm na první pokus. "Minule jsem měla štěstí, dneska ne," dodala.

Reklama