Hlavní obsah

Cechlová neprošla na MS z kvalifikace, postoupili výškaři Janků a Bába

Poloviční úspěšnost měli na MS v Ósace čeští atleti. Do finále prošli z kvalifikačních bojů výškaři Jaroslav Bába a Tomáš Janků, semifinále závodu na 400 m překážek poběží Zuzana Hejnová. Naopak ze hry je senzačně diskařka Věra Cechlová, nepostoupil ani výškař Svatoslav Ton a smolně dálkařka Denisa Ščerbová.

Článek

Janků i Bába ve zdlouhavé soutěži dokázali skočil limit 229 cm, který nakonec překonalo plných patnáct výškařů. "Ještě není dobojováno, ještě je finále, tam už to bude vabank," odmítli se oba radovat. Dvaatřicetiletý Janků prošel do finále MS při své třetí účasti vůbec poprvé, Bába se dokázal vrátit po vážném zranění kotníku a tradici zvládnuté každé kvalifikace na vrcholné akci v kariéře opět neporušil.

Zklamání, z něhož nakonec byly i slzy na tváři, si prožila diskařka Věra Cechlová, obhájkyně bronzové medaile z Helsinek. Vůbec prvně v kariéře nezvládla kvalifikaci a po třech nevydařených hodech se loučí s Ósakou nelichotivou 21. pozicí. "V rozcvičování jsem se cítila dobře a vůbec jsem si nepřipouštěla, že bych nepostoupila," kroutila hlavou před novináři.

Nebyla v křeči, jen se jí prý nedařilo technicky. "Sama nevím, kde se stala chyba. Vždycky to fungovalo, nikdy se mi nestalo, že bych nepostoupila z kvalifikace. Myslela jsem, že to tak zůstane, že s tím nebudu mít nikdy problém," prohlásila. "Ale bohužel, stalo se. Nechci se na nic vymlouvat, prostě se mi závod nepovedl. Dělala jsem pro to celou sezónu maximum, nevím," litovala.

Hejnové pomohl talisman od přítele

Do semifinále závodu na 400 metrů překážek postoupila Hejnová v čase 55,87 sekundy, čímž si vytvořila letošní maximum a o čtyři setiny zaostala za vlastním českým rekordem. V závěru navíc šetřila síly a prokázala, že má na šampionátu dobrou formu. Předvedla celkově třináctý nejlepší čas, semifinále ji čeká v úterý ve večerním programu.

"Jsem překvapená z toho času, protože jsem běžela lehce," řekla v cíli Hejnová. "Nijak jsem to nervala, i když podmínky byly moc těžké. Člověk by potřeboval pořád pít, jenomže to nejde, protože by měl žaludek plný vody, což je nepříjemné," uvedla jediná česká běžkyně na MS. Dnes prý ušetřila síly a věří si na rekord. "Musím běžet svůj rytmus, ostatní rychleji rozbíhají, já musím mít víc sil v závěru. Ale moc se šetřit nebudu," plánovala. Pomoci jí má i talisman v podobě delfína od bývalého přítele. "Našel ho někde v blátě a dal mi ho, že mi bude nosit štěstí," usmála se.

Ščerbová nepostoupila o jeden centimetr

Smůlu měla dálkařka Denisa Ščerbová, která obsadila s výkonem 658 cm třináctou pozici, první nepostupující, navíc o jediný centimetr. Před ní byla úřadující mistryně světa Tianna Madisonová z USA. Když už se zdálo, že bronzová medailistka z letošního halového ME v Birminghamu postoupí, přeskočila ji v poslední sérii Brazilka Keila Costaová.

Ščerbová se ale usmívala, přestože bilance prohry či výhry o jediný centimetr v kariéře hovoří v její neprospěch. O stejný dílek byla druhá na MS do 17 let v roce 2003, stejně jako letos na ME do 23 let v Debrecínu, kde rovněž přišla o zlato. Naopak o centimetr získala bronz letos na halovém ME. "Takže si to štěstí vyberu zase příští rok na olympiádě," věřila v úspěch v Pekingu. "Nic nenadělám, jsou to závody," řekla.

Mistrovství světa v atletice 2007 - rozběhy a kvalifikace:
MUŽI
výška:
1. Thörnblad (Švéd.) 229, ... 4. Janků 229, 7. Bába 229, 19. Ton, (všichni ČR) 226 nepostoupil.
ŽENY
400 m př.:
1. Rossová-Williamsová (USA) 54,24, ...13. Hejnová (ČR) 55,87,
dálka:
1. Kolčanovová (Rus.) 696, ...13. Ščerbová (ČR) 658.
disk:
1. Dietzschová (Něm.) 65,17, ... 21. Cechlová (ČR) 57,56.

Reklama