Hlavní obsah

Vládne vedro a dusno, atleti kolabují

PRAHA/ÓSAKA

Největší a nejobávanější hrozba světového šampionátu si už vybírá svou daň. Lékařské týmy jsou v plné permanenci, vysoké teploty spojené s nesnesitelnou vlhkostí dělají problémy zejména při dlouhých závodech.

Článek

Maratónci i chodci vyrazili o víkendu na trať v době, kdy i v zemi vycházejícího slunce teprve pozvolna přicházel ranní rozbřesk, přesto se atleti museli popasovat s tropickými podmínkami - teploty přesahovaly 30 stupňů, vlhkost 70 procent.

Organizátoři dělali všechno pro to, aby atletům přivykání na drsné klima ulehčili. Zvýšili počet občerstvovacích stanic, které umístili i na dráhu při ženské desítce, na maratón i chodeckou dvacítku připravili speciální sprchy. Ani to nestačilo. Rus Boršin se po 15 kilometrech chodecké dvacítky kymácel ze strany na stranu, než se mu do cesty připletl obrubník a dezorientovaný chodec padl k zemi. Už neměl síly vstát, lékaři ho museli křísit...

Němec Höhne zkolaboval až na stadiónu půl kola před cílem ze čtvrtého místa a byl transportován do nemocnice. „Na chvíli ztratil vědomí, ale už je jeho stav lepší,“ citovaly stránky leichtathletik.de lékaře německé výpravy Uwe Wengera.

Ani ostřílený veterán Perez, který potřetí v řadě získal světový titul, souboj s vedrem nevyhrál. Těsně za cílovou čárou místo oslav v křečích padl k zemi a stadión opouštěl na nosítkách. „Věděl jsem, že můžu zkolabovat, to počasí bylo vražedné, měl jsem křeče a bolel mě každý sval,“ líčil, když se probral z vyčerpání.

Předpovědi příliš optimistické nejsou, a to je na programu ještě třeba chodecká padesátka nebo mužský maratón. „Chystáme nová opatření, přibudou další houby napuštěné vodou a sprchy,“ slibuje ředitel IAAF pro soutěže Paul Hardy.

Reklama

Související témata: