Hlavní obsah

Výškaři Janků a Bába zvládli úmornou kvalifikaci na MS, Ton ne

ÓSAKA

Do finále mistrovství světa jich přes limit 229 cm prošlo nakonec patnáct včetně Tomáše Janků a Jaroslava Báby, který přitom málem kvalifikaci zaspal. Naopak síly došly Svatoslavu Tonovi, jenž tak i při své druhé účasti na MS nepostoupil a hodně se na sebe zlobil. Dva výškaře ve finále světového šampionátu bude mi Česká republika poprvé v historii.

Článek

Janků zvládl tíhu okamžiku bravurně, limit zdolal napoprvé a mohl si pak na přímém sluníčku nasadit na hlavu černou čepici s pirátským znakem. Koupil si ji pro štěstí před šampionátem na mítinku ve Stockholmu, který nedokončil. "Říkal jsem si, že když postoupím, dám si jí na hlavu, aby při mně stáli všichni piráti i při finále," řekl šťastný Janků novinářům, ale hned zase rychle čepici sundal. "Je mi v ní hrozný vedro, hned ji sundám a jdu někam ponořit hlavu do studenýho kýble," žertoval.

Nechal se prý inspirovat Jackem Sparrowem z filmové série o Pirátech z Karibiku. "Jasně, je to můj hrdina. Bylo to takové pohnutí, potřeboval jsem štěstí," řekl výškař, který na dvou MS chyběl kvůli zranění a na dalších dvou neprošel do finále. "Už to bylo začarovaný. Bylo to pro mě poměrně psychicky náročný," řekl dvaatřicetiletý výškař.

Bába potvrdil svoji jedinečnou bilanci a opět na vrcholné soutěži ve finále nebude chybět. Třebaže loni prodělal operaci vážně zraněného odrazového kotníku, třebaže letos ještě tak vysoko jako dnes v kvalifikaci neskočil. "Zadarmo se nedám, ne?" usmíval se.

Bába málem zaspal

Už na tréninku prý tušil, že má formu, ale kvalifikaci málem propásl. Podařilo se mu totiž zaspat. Až půl hodiny před odjezdem autobusu ho vzbudil trenér. "Kdyby na mě nezaklepal, tak se nevzbudím, rychle jsem naházel nějaké věci do tašky," vyprávěl Bába.

Bronzový olympijský medailista o sobě ještě netvrdí, že je zpátky ve světové špičce. To podle něj začne platit, až bude znovu vozit ze závodů přední umístění. Ale změnit by se to mohlo už po finále. "Tam už je všechno možné, tam už se může riskovat a může to dopadnout jakkoliv," prohlásil Bába s tím, že vydařenou kvalifikací získal velkou psychickou vzpruhu.

Prostě mi spadla třikrát laťka

Úsměvy úspěšné dvojice ostře kontrastovaly s výrazem vyřazeného Tona. Ten se jen držel za hlavu, dokonce vztekle zahodil tašku. "Nevím co říct. Je to smůla," prohlásil atlet, který před tím dvakrát lehce shodil laťku ve výšce znamenající postup. "Cítil jsem, že to mám, všechno bylo nachystané výborně, ale prostě mi spadla třikrát laťka," pokrčil rameny. "Finále bude našlapané, předpokládal jsem, že bude potřeba skočit těch 229. Tak snad příště," dodal.

Na jeho pohodě se v průběhu soutěže paradoxně negativně projevila skutečnost, že před ním limit zdolali Janků i Bába. "Spíš mě to svazovalo. Říkal jsem si, že by bylo super být tam tři," uvedl. Přepadly ho ale také myšlenky, které si připouštět nechtěl. Například, že tři Češi ještě nikdy nebyli ve finále mistrovství světa. A takové podobné kraviny," sypal si popel na hlavu. "Prostě jsem na konci ztratil koncentraci," vytkl si.

Reklama

Související témata: