Hlavní obsah

Dvořák kvůli zranění do desetiboje na MS v Ósace nenastoupí

ÓSAKA

Tomáš Dvořák na mistrovství světa v atletice v Ósace vinou zranění paty závodit nebude. Svou snahu nastoupit do desetiboje na svém osmém světovém šampionátu vzdal po úterním ultrazvukovém vyšetření. Závod je na programu v pátek a v sobotu, Českou republiku tak budou reprezentovat Roman Šebrle a Josef Karas.

Článek

Dvořák má potíže s patou od vícebojařského mítinku v Kladně v polovině června, který pomáhal pořádat. Cestu do Ósaky pak dlouho zvažoval, před odletem si nechal do problémových partií vstříknout tlumící injekci. Věřil, že se za dva týdny dá do pořádku. Bolest se mu však minulý týden při oštěpařském tréninku v dějišti šampionátu vrátila a bývalý trojnásobný mistr světa se musel ze soutěže odhlásit.

"Dnes jsme byli na ultrazvuku. Hematom, který se objevil v místě poranění, se od minulého vyšetření ve čtvrtek zdvojnásobil. Proto jsme se rozhodli, že do závodu nenastoupí," uvedl lékař české výpravy Miloš Barna. O patu někdejšího světového rekordmana se starali i fyzioterapeut Vladimír Brejcha i další lékař Petr Sikora, ale jejich snaha byla nakonec marná.

Dvořák byl v pondělí na tréninku po týdnu absolutního klidu na hotelu, ale běhat nemohl, protože cítil bolest. Přesto do poslední chvíle věřil v obrat. "V posilovně jsem činku zahodil málem ze stadiónu, jakou jsem cítil sílu, ale rozběhnout se nemůžu," litoval Dvořák, když dnes přikulhal mezi novináře. "Zrovna svižně nekráčím," konstatoval už trochu smířeně se svým osudem a tím, že letošní sezóna pro něj už skončila.

Dvořák měl před cestou do Japonska dilema. Odletěl s vědomím, že bude naštvaný, pokud se nestihne dát do pořádku a nebude moci závodit. "Vědět jsem to samozřejmě nemohl, že to takhle dopadne. Moje rozhodování by bylo jiné, kdyby šampionát byl v Evropě," upozornil Dvořák. "Znám spoustu lidí, kteří měli podobné starosti a po třech dnech necítili bolest vůbec, třeba Tomáš Janků," jmenoval úspěšného výškaře. Teď lituje hlavně toho, že se místo cesty do Ósaky mohl věnovat rodině a svěřencům. "S holkama jsem přišel o dva týdny prázdnin, se svěřenci jsem mohl jet na závody," řekl atlet, působící jako kouč v Dukle Praha.

Na konec kariéry nemyslí, Peking láká 

Dvořákovi přitom dávali šance i doktoři. Také Sikora věřil, že se desetibojař bolesti zbaví. "Po injekci ustoupila, byla mírnější, dávalo to naději," řekl dnes Sikora. "Jenže po dnešním ultrazvuku se zjistila další tekutina v oblasti úponu. Před tím se dělala terapie, lymfodrenáže, antirevmatika. Čekali jsme, že se tekutina vstřebá, ale bohužel se to nepotvrdilo," popsal lékař. Dobu léčby nyní odhadl na šest týdnů.

Ani po ósackém martýriu Dvořák ještě nepřemýšlí o konci kariéry, lákadlem je pro něj olympijský Peking. "Chci motivovat ty své démony," řekl. Ale byl by prý raději, kdyby za rok v Číně závodil některý z jeho svěřenců. Třeba Antonín Vácha, kterého by prý pustil do Pekingu místo sebe, pakliže by měli oba limit a nebylo by pro jednoho z nich místo. "Musí si to (Vácha) srovnat v hlavě. Kdybych byl přesvědčen, že tam bude schopen dobře zazávodit, tak to určitě udělám," prohlásil Dvořák.

Nepřemýšlí proto třeba, že by se už věnoval jenom trénování? "Tak to já se věnuju, moje sportování je takový přívažek, já už jsem hlavně trenér," upozornil Dvořák. V jeho skupině se prý může brzy objevit i Bělorus Andrej Kravčenko, překvapivý letošní vítěz z Götzisu. "Bavili jsme se o tom i loni, ale letos už je (ke spolupráci) odhodlanější," prozradil Dvořák. Bělorusa bude možná koučovat i v Ósace. "Jeho trenér má problémy, a když se nedá do pořádku, tak klidně. Aspoň ten desetiboj uvidím celý," řekl s černým humorem.

V Ósace jinak zatím strávil týden mezi pokojem a jídelnou a ani nyní ho nečeká žádná větší zábava. "Můžu jet jen tam, kde mě vyplivne metro. Někam, kde bych nenachodil kilometry. Čtyři dny jsem smrděl na tomhle hotelu. Ani jsem nevěděl, jak je venku," dodal smutně. "Teď se půjdu podívat aspoň na závody," dodal. Vezme si s sebou fotoaparát, to ho prý uklidňuje.

Reklama