Hlavní obsah

Tyčkařka Baďurová si doskočila pro světové stříbro!

Česká atletka Kateřina Baďurová v úterý vybojovala na mistrovství světa v japonské Ósace stříbrnou medaili. Jednadvacetiletá česká atletka vylepšila ve finále tyčkařek hodnotu českého rekordu na 475 centimetrů a v závodě nestačila jen na suverénní Jelenu Isinbajevovu z Ruska.

Článek

Tyčkařky zahajovaly finále na stadiónu Nagai na výšce 435 cm a Baďurová patřila k sedmi, které zdolaly základ na první pokus. Stejně jistě si česká atletka počínala také na 450 a posléze i 460 centimetrech. Pokus o pět centimetrů vyšší závodnice pražské Dukly vynechala a rozhodla se pokračovat až na 470 centimetrech, tedy hodnotě vlastního českého rekordu.

Na 465 centimetrech vstoupila suverénním způsobem do boje o medaile světová rekordmanka Isinbajevová. Po výšce 465 cm zůstalo ve hře osm závodnic, Isinbajevová ovšem dvě následující výšky vynechala.

Baďurové se první pokus na osobním maximu nezdařil, do dalších bojů naopak bez oprav postoupily Ruska Feofanovová a Francouzka Boslaková. Česká závodnice shodila i napodruhé, v kritickém momentě ale neztratila nervy a povedeným třetím pokusem zůstala v soutěži, stejně jako Polka Pyreková. Na výšce 475 cm tak pokračovalo již jen pět atletek a Baďurové se povedl husarský kousek, když hned prvním pokusem posunula hranici českého rekordu.

První pokusy na 480 cm nevyšly ani jedné ze závodnic poslední pětice, včetně Isinbajevové. Fenomenální Ruska ovšem hned následujícím skokem nenechala nikoho na pochybách, že je hlavní favoritkou závodu. Zbylé čtveřici se přes laťku dostat nepodařilo, nejlepší bilance rozhodla o stříbru pro Baďurovou, bronz získala Feofanovová. Isinbajevová v soutěži pokračovala sama, výšku 502 cm ale už nepřekonala.

Baďurová vybojovala v Ósace první medaili pro Českou republiku a výrazně zlepšila své osobní statistiky. Dosud byla na dvou mistrovstvích Evropy venku, na dvou v hale a na halovém MS, vždy ale skončila v kvalifikaci. Do finále prošla jen na olympiádě v Aténách, kde obsadila dvanáctou pozici. Stříbrnou příčkou navíc ještě vylepšila bronzový stupínek Pavly Hamáčkové-Rybové z minulého šampionátu ve finských Helsinkách. Za stříbro získá Baďurová prémii 30 000 dolarů (což je přes 600 tisíc Kč).

Výsledky:
Tyč: 1. Isinbajevová (Rus.) 480, 2. Baďurová (ČR) 475 - český rekord, 3. Feofanovová (Rus.) 475, 4. Pyreková (Pol.) 475, 5. Boslaková (Fr.) 470, 6. Golubčiková (Rus.) a Murerová (Braz.) obě 465, 8. Rogowská (Pol.) 460.

Reklama

Související témata: