Hlavní obsah

Špotáková má na MS jako maskota přítele a věří v životní závod

ÓSAKA

Nejen maskot lemur podle krále Jelimána z filmu Madagaskar, ale zejména hlavní talisman v podobě přítele Lukáše má doprovodit Barboru Špotákovou v jejím možná životním závodu. Ze středeční kvalifikace postoupila bezproblémově, třebaže jí techniku trochu rozhodil rychlý povrch i skutečnost, že v sektoru nebyl její oblíbený typ oštěpu.

Článek

Málokdy se stane, aby nebyl ve stojanu model Diana 80 Carbon od firmy Nordic. Tím Špotáková hází nejraději. Ve středu však musela vzít zavděk starším modelem. "To jsem naštvaná, nevím, jak se to mohlo stát," zlobila se. Také hned na stadiónu vyjela na trenéra. "Ale nevím, kdo za to může," nechtěla svalovat hned vinu. "Uvidíme, někdo ty důsledky ale ponese," smála se, přestože to myslela trochu vážně.

V propozicích před závodem je vždy napsáno, jaké modely oštěpů na stadiónu budou. "Musím se tam podívat, protože jestli tam nebude, tak je to velká chyba," uvedla. Sama totiž má doma dva, mohla si je do Ósaky přivézt. "Já bych tam na finále docela ráda měla svůj oštěp, jen pro ten pocit. Stejně vím, že mohu hodit jiným, ale kvůli hlavě," vysvětlovala.

Před kvalifikací moc nespala, prožívala totiž medailový závod tyčkařky Kateřiny Baďurové. "Skákala jsem tam u televize, i když jsem si pořád říkala, že to musí jít mimo mě. Ale to nešlo, sledovali jsme to na netu, protože v televizi to nedávali," postěžovala si. Překážkářku Hejnovou si měřila na svých stopkách. "Hned jsem věděla, že bude rekord," hlásila. "Zrovna tyhle holky mám ráda, moc jsem jim to přála," řekla.

Problémy jí dělá i vlhkost

Téměř osmdesátiprocentní vlhkost ji ve středu ničila. "Jsem jak kdybych vylezla ze sprchy. Hrozný vlasy, tričko na ždímání, dneska to bylo nejhorší. Hlavně, že nepršelo, toho jsem se trochu bála," popisovala středeční podmínky na stadiónu po ranním dešti. Dva dny bude odpočívat a bude se informovat u Baďurové. "Jak to dělala, abych se naladila jako ona."

Špotáková si všimla, že největší favoritka Němka Christina Obergföllová se trápila. "Už při rozcvičení to nezvládala, nesedí jí ten povrch. Je totiž neskutečně rychlá a nestíhá technicky," vysvětlovala Špotáková. "Já tam proti ní pajdám jak zpomalený film," smála se, ale tušila, že by to pro české oštěpařky mohla být výhoda. "Musíme se na ty Němky nachystat, jsou tam tři," upozornila.

Na stadiónu byl osobně i její přítel, jehož přítomnost v Ósace před novináři dosud tajila. "Nemusím přeci říkat všechno," culila se. "Vidíte, stejně se to provalilo," usmívala se. "Lukáš, to je to nejdůležitější. Nechtěla jsem nic podcenit, je to můj hlavní maskot," prohlásila rozhodně. Cítí, že má formu. "Že to může být závod mého života, chci, aby u toho byl. On si to také přeje, je to část mého úspěchu," dodala.

Reklama

Související témata: