Hlavní obsah

Výškaři Janků a Bába na medaili nedosáhli

Ósaka

Čeští výškaři Jaroslav Bába a Tomáš Janků na mistrovství světa v Ósace medaili nezískali. Úřadující vicemistr Evropy Janků obsadil výkonem 230 cm páté místo, bronzový olympijský medailista z Atén Bába na této výšce ztroskotal a za 226 cm skončil osmý. Nečekaným mistrem světa se ve středu stal Donald Thomas z Baham.

Článek

Ten stejně jako stříbrný Rus Jaroslav Rybakov a bronzový Kypřan Kyriakos Ioannu, vítěz letošní ostravské Zlaté tretry, zdolal 235 cm. Favorizovaný Švéd Stefan Holm zůstal překvapivě bez medaile, olympijský vítěz z Atén obsadil výkonem 233 cm až čtvrté místo.

Janků k medaili chybělo lepší technické provedení skoků. "Trošičku jsem kulhal za technikou a bylo to znát. A to si ve finále mistrovství světa nemůžu dovolit," prohlásil loňský vicemistr Evropy z Göteborgu. Ale právě proto se mu výška líbí, že může vyhrát kdokoliv. "A to se stalo. Kdo skočil dobře v tu chvíli, má zlato," řekl novinářům.

Vítězný Thomas z Baham, stále ještě aktivní basketbalista a student univerzity v Lindenwoodu v USA, se k výšce vrátil poprvé od střední školy po pěti letech až loni v lednu a hned skočil 222 cm. Naprosto bez tréninku. Po roce a půl si vylepšil osobní rekord až na 235 cm a v Ósace tímto výkonem porazil všechny soupeře. Přitom je mu teprve 23 let.

"Takhle to ve výšce je. Někdo se dobře odrazí a je mistr světa. Příští rok na olympiádě to může být zase úplně jinak," glosoval Janků. "Celou sezonu (Thomas) kolem 230 centimetrů skákal, tušil jsem, že s ním budou problémy," smál se.

Thomas má neskutečný odraz

Podle Báby může nový mistr světa skočit ještě víc. "Má neskutečný odraz, ale aby vydržel zdravotně, jeho technika nevypadá na nějaké dlouhé skákání, jestli to nějak nezmění. Vlastně nemá špatnou techniku, ale skoro žádnou," řekl.

I Janků samozřejmě chtěl medaili. "Ale na tu musí mít člověk trošičku štěstí, to já neměl. Třikrát jsem se nechytil a bylo to," prohlásil a vysvětlil, že skoky na 233 cm byly moc silové. Do 230 cm však měl čistý zápis. "Věděl jsem, že když se nesrovnám, dál to nepůjde," tušil už při soutěži.

Závod si prý parádně užil. "Ani s umístěním nakonec nejsem zklamaný. I když vím, že tam šance byla," řekl Janků. V úterý ho přitom bojovně naladila stříbrná medaile přítelkyně Kateřiny Baďurové v soutěži tyčkařek. "Ale já myslím, že ten závod byl úžasný. Po Goteborgu to byl můj nejhezčí závod, protože tady se to mydlilo a nakonec to dopadlo, jak nikdo nečekal. To je výška," dodal.

Bába byl rád už za postup do finále. "Na 230 jsem dneska neměl. Chtěl jsem, ale už to nešlo," přiznal. Kdyby mu ale před odletem někdo řekl, že bude do osmičky, nevěřil by. "Protože poslední závody před MS byly hrozné," řekl.

Po dlouhé době si ale i on závod užil. "Já jsem se spíš připravoval na tu kvalifikaci, abych prolezl. V minulosti to bývalo obráceně," vykládal. "Takže spokojenost. Mám dobré vyhlídky pro příští rok na olympiádu," plánoval bronzový medailista z Atén.

Výsledky:
Muži:
Výška: 1. Thomas (Bah.) 235, 2. Rybakov (Rus.) 235, 3. Ioannu (Kypr) 235, 4. Holm (Švéd.) 233, 5. Janků (ČR) a Moya (Kuba) oba 230, 7. Onnen (Něm.) 226, 8. Bába (ČR) 226.

Reklama