Hlavní obsah

Baďurová měla kde spát, Janků jí pokoj nezničil

Když Kateřina Baďurová v úterý pozdě v noci dorazila do ósackého hotelu Rihga Grand, raději ještě zašla k trenérům. Chtěla ještě jednou probrat životní závod i jen tak poklábosit. Ale hlavně nechtěla rušit svého přítele Tomáše Janků, s nímž má společný pokoj a jehož velký závod teprve čekal.

Článek

"Jenomže když jsem se nad ránem plížila do pokoje jako myška, stejně se vzbudil," usmívala se tyčkařka den po získání stříbrné medaile. "Ty si myslíš, že když jsi vicemistryně světa, tak že za mnou hned nepřijdeš?" obořil se na ni naoko. Stihl jí pogratulovat, políbit a hned znovu usnul.

Baďurová přiznala, že dveře otvírala s obavami. Českou výpravou se totiž v úterý šířila zpráva, že Janků samou radostí zdemoloval pokoj. Baďurová se tak trochu strachovala, jestli vůbec bude mít kde spát. Bylo to zbytečné, rozjařený přítel slavil stříbro na pokoji doktora Barny. "Prý to nebylo tak strašné. Ale asi se u toho dost vynervoval, snad to nebude mít vliv na jeho závod," doufá Baďurová.

Sama prý nemohla dlouho usnout. V hlavě se jí honily detaily ze stříbrného závodu, ale i to, co mu předcházelo. Rozhozená mikroflóra ve střevech, několik operací Achillovy šlachy a další zdravotní patálie. "Myslela jsem si, že kvůli tomu břichu nebudu ani moct normálně žít," bála se Baďurová.

Před lety často zvracela, nemohla jíst, málem s atletikou skončila. Už přemýšlela co bude dělat dál, jak si bude shánět práci, jak dodělá školu. Teď je na vrcholu a i soupeřky to oceňují. "Gratulovaly mi, že jsem se dokázala vrátit," řekla tyčkařka.

"Zázrak to ale není. Může za to Tomáš, který mi věřil a vždycky mě dokopal na trénink," poděkovala příteli. Výškař prý jí černé myšlenky vždycky vyhnal z hlavy. "Stačilo, aby řekl ´Dělej si co chceš, ale...´ A bylo rozhodnuto," vzpomíná dnes Baďurová.

Do Pekingu věří ve zlepšení 

Na Janků však nedá dopustit, myslela na něj také při středečním vyhlašování vítězů. Jakmile vyvolal hlasatel její jméno, vystoupila na stříbrný stupínek a poslala mu vzduchem polibek. "Pro štěstí," řekla ČTK. A nepodlamovala se jí kolena, když přebírala medaili? "Úplně mi cukaly koutky. Ne smíchem, ale málem jsem se rozbrečela," připustila.

O problémy se zdravím neměla Baďurová v minulosti nouzi. "Kdyby si v pojišťovně otevřeli moji zdravotní složku, poslali by mě rovnou do blázince, že se chci pojistit. Je tam toho dost," smála se Baďurová. Poslední rok tam ale moc zápisů nepřibylo. Tyčkařka prý na sebe dává větší pozor. "Určitě jsem opatrnější, změnila jsem přístup k svému tělu, k regeneraci," prozradila recept.

Nepředpokládá, že by jí stříbro nějak zásadně změnilo život. "Já doufám, že všechno zůstane při starém," věřila skromná tyčkařka. A na otázku, jak zvládne tlak, až bude za rok v Pekingu považována za uchazečku o medaili, odpověděla: "Doufám, že mě budete šetřit. Ale budu na sobě pracovat, snad se ještě zlepším."

Reklama

Související témata: