Hlavní obsah

"Konečně!" křičel v cíli král desetiboje Šebrle

Už v cílové rovince závěrečného běhu na 1500 metrů desetibojař Roman Šebrle věděl, že se na šestý pokus stane mistrem světa. Zafinišoval a dva metry před cílovou čárou jeho ruce vystřelily k nebi. "Konečně!" zvolal za cílem a zaklonil hlavu. Zanedlouho už běžel na tribunu za manželkou Evou, vzal si českou vlajku a užil si čestné kolečko. Byl to jeden z nejemotivnějších momentů jeho kariéry.

Foto: REUTERS/Issei Kato , Reuters

Roma Šebrle oslavuje titul mistra světa

Článek

Po skončení dramatického závodu přijímal hrdě gratulace, když mu však poplácal po zádech stříbrný Jamajčan Maurice Smith, sesunul se Šebrle k zemi jako domeček z karet. Zmohla ho únava. Zul si tretry a jen ležel. Právě měl v nohách nejrychlejší běh na 1500 metrů na vrcholné akci. "Byl to hodně těžký boj, je to pro mě obrovské zadostiučinění," prohlásil později Šebrle, jemuž bezprostředně po doběhu zaslal gratulaci i prezident republiky Václav Klaus.

Nikdy v historii se nestal žádný český atlet mistrem Evropy, světovým šampionem a olympijským vítězem. "Tak to mi ani nedošlo," řekl šťastný vítěz. Když s desetibojem začínal a vybojoval první medaili, chtěl všechny zlaté medaile z vrcholných akcí a světový rekord. "To byl můj cíl, takže teď je celoživotní dílo dokonáno," prohlásil, ale upozornil, že motivace vyhrát olympiádu v Pekingu trvá.

MISTR SVĚTA ROMAN ŠEBRLE NA SPORT.CZ:
ZÁVODPrůběh a výsledky desetiboje na MS
ROZHOVORPři tyčce by se ve mně krve nedořezal

V ósackém desetiboji byl světový rekordman dvakrát odepisovaný, dvakrát se dokázal vrátit. Po vrhu koulí ho odepsalo okolí, při skoku o tyči se dokonce už pomalu vzdával nadějí sám. "To se mi nikdy nestalo," přiznal. "Ale dokonce mě to i motivovalo," prohlásil. Když si prý před výškou přečetl na internetu, co se o něm psalo, řekl si: "Nechvalte dne před večerem, nelámejte nade mnou hůl, já jsem bojovník a ještě se budu prát!"

Jak řekl, tak udělal. I když během skoku o tyči, osmé disciplíny desetiboje, v titul přestal věřit docela. Smrtící situaci, dvakrát shozenou laťku na základní výšce, však nakonec zvládl. "Ale také to byl otřesný pokus," přiznal. Dál měl ale pocit, že když nezdolá pět metrů, Smith ho porazí. Jenže nevěděl, že Jamajčan měl zraněný loket a pokazí hod oštěpem, sám naproti tomu opět prokázal, jaký je bojovník.

Cesta Romana Šebrleho za zlatem na MS v Ósace:
VýkonDisciplínaBody
11,04 s100 m852
756 cmDÁLKA950
15,92 mKOULE846
212 cmVÝŠKA915
48,80 s400 m871
14,33 s110 m př.:932
48,75 mDISK844
480 cmTYČ849
71,18 mOŠTĚP907
4:35,32 s1500 m710
1. místoCELKOVĚ8676

Hned prvním pokusem hodil tak daleko jako dosud nikdy v životě a závod rozhodl ve svůj prospěch. Osmisetgramové náčiní by se tak nyní mohlo vyjímat v jeho sbírce trofejí jako nesmírně cenná památka, která mu zajistila dosud chybějící zlatou medaili. "Ten oštěp by nestačil, to bych si musel na památku odložit i disk a tu laťku na skok vysoký," upozornil na další vydařené disciplíny.

V Ósace však byla stejně jako několikrát v minulosti hlavní Šebrleho devizou schopnost zvednout se po nezdaru. Díky tomu se zařadil po bok slavných Daileyho Thompsona z Británie a Američana Dana O'Briana, kteří jako jediní byli ve své kariéře mistry světa a olympijskými vítězi. "Šéba je skutečně velký bojovník. Takhle závodí šampioni a ti neprohrávají," řekl za všechny Čech Josef Karas.

Reklama