Hlavní obsah

Clay: Kdybych byl zdravý, nikdo by mě neporazil

ÓSAKA

Kdyby se Američan Bryan Clay při skoku do výšky v rámci desetiboje na MS nezranil, nikdo by ho prý neporazil. Takové sebevědomí měl v Ósace mistr světa z Helsinek, jemuž titul sebral Roman Šebrle a doplnil tak svou unikátní zlatou sbírku, v níž nechybí ani jeden z nejcennějších kovů z vrcholných akcí.

Článek

Kdybych zůstal zdravý, vyhrál bych," uvedl Clay v rozhovoru s českými novináři po sobotním konci závodu, v němž Šebrle triumfoval v nejhorším vítězném výkonu historie mistrovství světa. Oba jsou kamarádi, když je příležitost, tak se navštěvují; novopečený český mistr světa byl u Claye v Azuse v USA dokonce před pár lety na soustředění.

"Jsem rád, že vyhrál zrovna Roman, byla to jediná medaile, která mu chyběla. Je to můj dobrý přítel, jsem za něj šťastný," prohlásil Američan a dodal, že už se připravuje na odvetu. "Samozřejmě necítím se lépe, ale je dobré vědět, že právě on mi sebral titul. Ale už se těším, až se znovu sejdeme v závodě," řekl.

Při výšce si natáhl stehenní sval. "Do té doby šlo všechno dobře, ale pak jsem uklouzl na odrazu a bolelo to jako čert," popisoval. Nechtěl si zranění ještě zhoršit, proto odstoupil. "Jsem hodně zklamaný. Začal jsem dobře. Kdybych skočil vysoko, běžel bych dobře i 400 metrů a v tréninku mi šly i ostatní disciplíny - překážky, disk, o tyči jsem skočil 520 cm, oštěp je jedna z mých nejsilnějších disciplín. Vyhrál bych," poznamenal Clay.

Clay: Když budu závodit průměrně, udělám 8900 bodů

Před závodem byl považován za jasného adepta na zlato. "Jenže 'kdyby', to je na nic. V závodě jsem nezůstal. A vyhrál Roman. Snažil se dlouho. Zasloužil si to," uvedl Američan. Musí prý zůstat zdravý, aby mohl na olympiádě v Pekingu zlato Šebrlemu zase sebrat. "Příští rok to doufám bude jinak. Nemyslím, že potřebuju osobní rekordy. Když půjdu průměrně, udělám 8900 bodů. A tak vysoko nikdo být nemůže," řekl.

Clay je potomkem havajského otce a Japonky, proto nastoupil na rameni s japonskou vlajkou. "Přišlo se na mě podívat hodně členů rodiny. Samozřejmě jsem se chtěl ukázat, ale já vím, že mě mají nemají rádi jen kvůli výkonu na dráze," prohlásil. "Alespoň jsem s nimi strávil nějaký čas a bylo to fajn," dodal.

Také Šebrle si v minulosti několikrát vybral na MS porci smůly kvůli zranění: odstoupil z desetiboje v Seville 1999, v Edmontonu 2001 dokončil se sebezapřením. Pak byl dvakrát druhý, v Paříži 2003 za Američanem Tomem Pappasem, předloni za Clayem. "Jestli by vyhrál? To je těžké, desetiboj, to je deset možností něco pokazit," prohlásil Šebrle. "Ale kdyby nebudu komentovat, na to se nehraje," dodal.

Reklama

Související témata: