Hlavní obsah

Absolutní radost, prohlásil po MS reprezentační trenér atletů

Jen v superlativech hovořil kouč Václav Fišer o jedenáctém mistrovství světa v Ósace z pohledu českých atletů. Byl to neúspěšnější šampionát v historii samostatné republiky podle zisku medailí a druhé nejlepší mistrovství světa co do počtu získaných bodů. Fišera potěšilo, že úspěšnost českých atletů na vrcholném šampionátu v posledních dvou ročnících roste.

Článek

Česká republika měla šest atletů do osmého bodovaného místa, devět reprezentantů do šestnácté pozice. V medailové bilanci skončila Česká republika senzačně na šestém místě. "Je to jen radost," prohlásil Fišer v rozhovoru s českými novináři. "Bylo to nejlepší mistrovství světa, co se týče medailí, nemůžeme být nic jiného než spokojeni," dodal.

I bodové hodnocení vyznělo pro české atlety příznivě. Pouze v Seville 1999 měla Česká republika víc bodů - 42. "Tady jsme měli 33 bodů a je to druhý nejlepší výsledek v historii. Jsem moc spokojen," uvedl Fišer. V Ósace mělo víc atletů do bodovaného osmého místa třináct zemí.

Fišer se radoval, že do špičky dorůstá nová generace atletů. Tři finalisté jsou zkušení třicátníci (Šebrle, Janků, Brejchová), zbytek by mohl vozit medaile ještě roky. "Myslím si, že ta generační výměna nastává. Máme to docela dobře rozjeté, ale je třeba, aby mladá generace dorostla. Je třeba ještě chvilku vyčkat," dodal.

Mínusy vidí Fišer jen ve výsledcích Tona a Cechlové

Najdou se přeci jen nějaké mínusy? "Ne, opravdu. Statistiky jsou velmi příznivé," odmítl Fišer. Upozornil, že na minulém MS skončila letošní mistryně světa oštěpařka Barbora Špotáková v kvalifikaci, čerstvě stříbrná tyčkařka Kateřina Baďurová tam ani nebyla. "Je to nová krev. Byl to odpovídající výsledek tomu, na co teď máme," řekl kouč. Nakonec ale přeci jen připustil rezervy, třeba ve výkonech diskařky Věry Cechlové či výškaře Svatoslava Tona. "Vždycky někdo odpadne," řekl Fišer.

Dosud nejúspěšnější období prožívala česká atletika před deseti lety na mistrovství světa v Aténách či na olympijských hrách v Atlantě. "K Seville to šlo nahoru, pak žbluňk do Seiny," poukázal Fišer na graf úspěšnosti do MS v Paříži 2003. "A od té doby to jde krásně nahoru. Vidíte tu nádheru?" rozplýval se. Potěšil ho i bodový průměr na jednoho atleta (1,57). "Všichni ostatní kromě USA a Ruska mají méně," upozornil šéftrenér.

Za malý nedostatek Fišer označil nízký počet účastníků (22), třebaže to pro českou atletiku znamená, že se v Ósace mohla prezentovat kvalitou na úkor kvantity. "Bylo nás tady málo, ale bylo to i tím, že někteří jsou zranění," prohlásil Fišer. Loni by splnilo limit 35 atletů, ale do nominačních kritérií se započítávaly jen letošní výkony.

Reklama

Související témata: