Hlavní obsah

Bruselský čůrající chlapeček se převlékl do Zátopkova dresu

Červený atletický dres Emila Zátopka si do dnešního chladného bruselského odpoledne oblékla slavná socha čůrajícího chlapečka. Před zraky stovek místních obyvatel i turistů se ve dlouholeté tradici jeho převleků poprvé dostalo na úbor z Česka.

Foto: Kneřová Belgii/Dagmar v ČR Velvyslanectví, ČTK

Červený atletický dres Emila Zátopka si do chladného bruselského odpoledne 26. prosince 2019 oblékla slavná socha čůrajícího chlapečka.

Článek

Dres s číslem 903 připomíná Zátopkovy výkony na olympiádě v Helsinkách v roce 1952, kde získal tři zlaté medaile. Pro Belgičany je však patrně památnější událostí jeho výkon z bruselského stadionu, kde před 65 lety jako první člověk v historii zaběhl desetikilometrovou trať pod 29 minut.

Přibližně 60 centimetrů vysoká bronzová soška, v originále zvaná Manneken Pis, čůrá do fontány v centru Bruselu již 400 let. Během této doby již vystřídala více než tisíc kostýmů, o jejichž oblékání rozhoduje Řád přátel čůrajícího chlapečka.

"Pro občany Bruselu se vždy jedná o mimořádnou událost a tomu přes mrazivé počasí odpovídala i atmosféra," sdělila ČTK česká konzulka Sandra Miholová, která se společně se zástupci bruselské radnice slavnosti zúčastnila. Přihlížející doprovodili převlečení ikonické bruselské památky potleskem.

Foto: Kneřová Belgii/Dagmar v ČR Velvyslanectví, ČTK

Červený atletický dres Emila Zátopka si v Bruselu oblékla slavná socha čůrajícího chlapečka.

Český atletický úbor sestávající z červeného trikotu a bílých trenek zamíří z jednoho z turisticky nejnavštěvovanějších míst belgické metropole do muzea chlapečkových převleků. Mezi nimi je řada lidových krojů včetně toho slovenského, ale například i kostým Elvise Presleyho.

S dnešní slavností je spojen i večerní charitativní běh, který na počest české legendy již desátým rokem pořádá belgický atletický časopis Zatopek Magazine. Čtyř- až osmikilometrová trasa akce, do níž se každoročně zapojí několik tisíc lidí, povede po 20:00 SEČ i kolem sochy samým srdcem belgického hlavního města.

Reklama

Související témata: