Hlavní obsah

Špotáková se dočkala u Pinkasů svého půllitru

Pavel NovotnýSport.cz

V jednom kole je od příletu ze světového šampionátu v Ósace zlatá oštěpařka Barbora Špotáková. Od pondělního návratu z úspěšné japonské mise stihla česká atletka řadu setkání, menší oslavu s rodiči, asistenci u podpisu uchazečského dopisu v rezidenci pražského primátora a ve středu se dočkala pocty ve své oblíbené restauraci u Pinkasů, kde dostala svůj „štamgastský“ půllitr.

Článek

„Bářin půllitr bude ve vitríně pro čestné hosty, celkem jich tam bude už třiadvacet,“ prozradil při neformálním setkání s novináři ředitel restaurace Ludvík Bejvančický. V jaké společnosti se čerstvá mistryně světa ocitla, nechtěl šéf slavné restaurace prozradit. „Mohu jen říct, že je první ženou, které se pocty dostalo,“ doplnil diplomaticky.

Pro Špotákovou bylo středeční posezení na Jungmannově náměstí vyvrcholením hektických dní po návratu z Japonska. „Jsem v jednom kole. Do toho mě trápí zdejší zima, návrat z japonského vedra není nic příjemného. Až mě rozbolelo ucho,“ postěžovala si naoko věčně dobře naložená oštěpařka.

Úspěch v Ósace zvedl vlnu zájmu o její osobu, jako celebrita si ale nepřijde. „Lidé mě oslovují na ulici, ale není to nic dramatického. Mě především těší, když slyším, že finále oštěpu sledovali i lidé, kteří se o atletiku normálně nezajímají,“ vyprávěla se vzpomínkou na zlatý závod, v němž hned dvakrát překonala český rekord.

Se Zátopkovou rušily při podpisu u primátora  

Při úterním podpisu uchazečského dopisu, v němž pražský primátor Pavel Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek oficiálně deklarovali zájem hlavního města a České republiky uspořádat v roce 2016 olympijské hry, se po delší době potkala se svou slavnou předchůdkyní Danou Zátopkovou. „Měly jsme si co povídat, až to naše špitání rušilo slavnostní akt,“ smála se šestadvacetiletá atletka při vzpomínce na setkání s olympijskou vítězkou z Helsinek v roce 1952.

Informace o podpisu uchazečského dopisu opět vyvolaly značné množství negativních reakcí, které Špotákovou - zastánkyni her - zamrzely. „Zaslechla jsem třeba, že letopočet na uchazečském logu vypadá spíš než jako rok 2016 jako rok 1620, který v českých dějinách nepatří k nejšťastnějším. Já osobně věřím, že Česko na hry má, a hlavně si myslím, že by si je zasloužilo. Je to sen, za kterým je třeba jít. Já jsem si taky před pěti lety řekla, že budu mistryní světa. Zdálo se to neskutečné a najednou je to realita,“ líčila.

Pokud by Praha olympiádu skutečně dostala, ráda by si na ní ještě zaházela. Aktuálně před ní ale stojí výzva v podobě her v Pekingu, které v čínském hlavním městě začnou za 339 dní. Pro Špotákovou další vrcholný okamžik kariéry, ačkoliv přidělení her Číně nepodporovala „Je to protichůdné. Účast na olympiádě je pro sportovce svátkem. Na druhou stranu musím říct, že mě zvolení Pekingu pobouřilo. Hry v Číně se neslučují s olympijskými ideály, není to demokratická země. I když já na tom těžko něco změním,“ povzdechla si.

Ve středu měla naposled pokoj od atletiky, další program se už bude opět točit hlavně kolem oštěpu. Již tento víkend ji čeká v Sušici mistrovství ČR družstev, poté mítink v Linci, Zlatá liga v Berlíně a následně Světové atletické finále ve Stuttgartu. Mimo to si současná oštěpařská královna zopakuje roli patronky středoškolského atletického poháru, jehož finále je na programu 11. a 12. října v Břeclavi. „Moc ráda přispěji k motivaci mladých. V době adrenalinových sportů, které nabízejí okamžitý zážitek, je těžké udržet mládež u atletiky, jež přináší výsledky až v dlouhodobém horizontu,“ těší se na setkání s nastupujícími generacemi.

Reklama

Související témata: