Hlavní obsah

Rusové viní z neúspěchu na MS potrestaného kouče atletů

MOSKVA

Vedení ruské atletiky hrubě neuspokojila bilance výpravy na mistrovství světa v Ósace a za jediného viníka označilo šéftrenéra Valerije Kuličenka. Ten má tak další důvod k obavám o funkci, protože od srpna má zastavenou činnost do uzavření dopingových případů kladivářek Taťjany Lysenkové a Jekatěriny Chorošichové. Rusové skončili v Ósace třetí v hodnocení zemí, ale jako atletická velmoc získali jen čtyři tituly mistrů světa.

Článek

"Byl samovládcem a naprosto jasně nese osobní zodpovědnost," uvedl šéf Ruského atletického svazu Valentin Balachničev. "V přípravě došlo k chybám, proto někteří atleti nedokázali stoprocentně využít svůj potenciál," dodal s tím, že bilance čtyř zlatých, devíti stříbrných a tří bronzových je neuspokojivá.

Kuličenka viní svaz především z organizačních nedostatků v přípravném kempu ve Vladivostoku a potom i v samotné Ósace, kde už jako šéftrenér nebyl. Kuličenko byl prý zodpovědný za několikadenní odložení odletu týmu do Japonska, za nevhodně vybraný hotel i nedostatečně dohodnuté tréninkové podmínky v Ósace.

Kuličenko má pozastavenou činnost od začátku srpna, kdy jej osobní trenér kladivářek Lysenkové, která je světovou rekordmankou, a Chorošichové Nikolaj Běloborodov obvinil z podání zakázané látky, která vedla 9. května k jejich pozitivním testům při mimosoutěžní kontrole. Kuličenko obvinění striktně odmítl, ale svaz mu pozastavil činnost do vyřešení případu.

Reklama

Související témata: