Hlavní obsah

Powella rekord potěšil, zklamání z Ósaky ale zůstalo

RIETI

Po výrazném vylepšení světového rekordu v běhu na 100 metrů zaměří jamajský sprinter Asafa Powell svou pozornost především k olympijským hrám. V Pekingu by ze sebe v příštím roce rád strhnul nálepku závodníka, který není schopen vyrovnat se s tlakem a vyhrát na velké akci. Tato reputace mu zůstala i po letošním mistrovství světa, kde doběhl v nejkratším sprintu třetí.

Článek

"Ten rekord mi udělal radost, ale hořkost z Ósaky zůstala," řekl Powell agentuře AP den po mítinku v italském Rieti, kde zaběhl čas 9,74 sekundy a vylepšil o tři setiny vlastní světový rekord.

Na světovém šampionátu prohrál s Američanem Tysonem Gayem a Derrickem Atkinsem z Baham. Získal alespoň první medaili z významné světové akce. Na MS v roce 2003 byl diskvalifikován, předloni v Helsinkách chyběl kvůli zranění, mezitím skončil pátý na olympiádě v Aténách.

Přípravu před Ósakou mu narušily zdravotní problémy v průběhu sezony, kvůli nimž příliš nezávodil. "Příští rok před olympiádou chci absolvovat mnohem více závodů než letos," uvedl. S Gayem se dokonce utkali až v Japonsku, což chce v další sezoně rovněž změnit. "Rád bych si na tu konfrontaci zvykl," prohlásil čtyřiadvacetiletý Jamajčan.

Oba rivalové by mohli změřit síly ještě v této sezóně na pátečním mítinku Zlaté ligy v Bruselu, kde jsou ohlášeni. Američan se sice může duelu s Powellem vyhnout startem na dvoustovce, na níž také získal světový titul, podle ředitele mítinku Wilfrieda Meerta ale k souboji možná dojde.

"Nemám problém nastoupit proti Tysonu Gayovi," řekl Jamajčan, který nevylučuje další zlepšení světového rekordu. V neděli totiž závěr rekordního běhu vypustil. "To znamená, že mám na čas 9,68. Vím to, že je v mých silách," tvrdí Powell.

Reklama

Související témata: