Hlavní obsah

Powell si po neúspěšném útoku na rekord stěžoval na zimu

Chladné počasí prý zhatilo pokus jamajského sprintera Asafy Powella o vylepšení vlastního světového rekordu v běhu na 100 metrů na pátečním mítinku Zlaté ligy v Bruselu. Powell si sice doběhl pro vítězství se suverénním náskokem, ale časem 9,84 sekundy zaostal o jednu desetinu za svým pět dní starým výkonem z Rieti.

Článek

"Bylo tu o deset stupňů méně než v Itálii, takže podmínky nebyly moc dobré," řekl Powell po pátečním závodě novinářům.

V belgické metropoli chtěl útočit na rekord už loni, ale tehdy po bídném startu vyhrál "jen" za 9,99 a stěžoval si, že ho o šanci na historický zápis připravil špatný startér. V pátek mu zkomplikoval boj s časem předčasný start Brita Marlona Devonishe, po kterém si museli sprinteři dávat při opakovaném startu větší pozor.

Tentokrát si však Powell na startovní komplikace nestěžoval. "Opakovaný start vám samozřejmě nepřidá, ale dneska to nebylo startem, ale počasím," prohlásil Jamajčan, který po zklamání z třetího místa na mistrovství světa v Ósace předvádí v závěru sezóny opět skvělé výkony.

Gay se mítinku nezúčastnil

V Rieti vypustil závěr rekordního běhu, a proto sliboval, že v Bruselu by mohl maximum znovu vylepšit. "Je tady velmi rychlá dráha a skvělé místo pro závodění, publikum je úžasné. Doufám, že jednou tady rekord zaběhnu," uvedl Powell.

Organizátoři usilovali o duel světového rekordmana s mistrem světa Tysonem Gayem, Američan se však omluvil kvůli únavě. "To mě nijak neovlivnilo. Soustředil jsem se jen na sebe," řekl Powell, jenž porazil druhého Nora Jaysumu Saidyho Ndureho o 27 setin.

Reklama

Související témata: