Hlavní obsah

Šebrle prý nemá formu, ale Grand Prix by měl v Talence vyhrát

TALANCE

Odvetou za MS a těsný boj o zlatou medaili může být každoroční vícebojařský mítink v Talence. Na startu totiž bude světový šampión Roman Šebrle i jeho největší ósacký konkurent Maurice Smith z Jamajky. Závěrečný desetibojařský závod sezóny rovněž určí vítěze Grand Prix, který dostane prémii 30 000 dolarů. Nelze však ve finiši roku očekávat kvalitní výkony, což připustil i sám Šebrle.

Článek

V čele takzvané World Combined Events Challenge, do které se počítají tři nejlepší výkony, je zatím s 25 163 body právě Smith, ale Šebrle má na svém kontě pouze dva víceboje. Pokud chce Jamajčan celkově vyhrát, musí o víkendu nasčítat o 273 bodů více než Šebrle. Dalším adeptem je už jen Rus Alexej Drozdov, který by však musel světového rekordmana a olympijského vítěze porazit o 346 bodů, což je velmi nepravděpodobné. Šebrle Grand Prix vyhrál už v letech 2004 a 2005, loni byl nejlepší Kazach Dmitrij Karpov.

Vážným soupeřem Šebrlemu mohl být ještě Bělorus Andrej Kravčenko, který však v Ósace ulil dva starty na stovce a byl diskvalifikován. Do vícebojařské Grand Prix se mu tak počítá podle IAAF jen desetiboj v Götzisu, který vyhrál v součtu 8617 bodů, zatímco jeho vítězný závod na ME do 23 let nikoliv. Desetiboj v Ósace kvůli zranění nedokončil ani Bryan Clay z USA, který ukončil sezónu a nepřijede ani do Talence.

Šebrle hledá hůře motivaci

"Ale já nemám kdovíjakou formu," přiznal před novináři Šebrle. "Myslel jsem si, že vyhrát Grand Prix bude pro mě motivace, ale není. Po MS jsem už moc netrénoval," brzdil optimismus český desetibojař. V mládí takové stavy prý nemíval. "V mládí jsem byl motivován na každý mítink, letos už jen na největší závod, na ostatní se motivace hledá hodně špatně, už koukám na konec sezóny," přiznal s tím, že ho zaměstnává výstavba jeho nového sportovního centra. "Takže už se těším na lázně," dodal.

Do městečka blízko Bordeaux přijede vedle Šebrleho a Smithe také Kravčenko i čtvrtý muž z Ósaky Drozdov, což slibuje dramatickou podívanou. Mezi ženami zřejmě vyhraje vicemistryně světa Ludmila Blonská z Ukrajiny, největší soupeřkou jí bude zřejmě krajanka Natalia Dobrynská.

Reklama