Hlavní obsah

Gebrselassie věří, že bude rychlejší

BERLÍN

Někdo sbírá známky, jiný mince, Haile Gebrselassie je sběratelem světových rekordů. Čtyřiatřicetiletý Etiopan v neděli v Berlíně přidal ten mezi vytrvalci nejcennější - v maratónu.

Článek

Dosavadní nejlepší výkon Paula Tergata vylepšil o 29 sekund na 2:04:26. „To je pro mě nejcennější rekord z těch mých čtyřiadvaceti, protože maratón je tak fascinující,“ rozplýval se Gebrselassie, jemuž statistici napočítali ještě o jedno historické maximum více. O jeho výjimečnosti svědčí i to, že držel nebo drží světové rekordy na všech tratích od 3 km po maratón!

Pro nejdelší distanci dlouho zrál, poprvé běžel trať dlouhou 42 195 m v roce 2002. A ze šesti maratónů, které dokončil, čtyři vyhrál. Ale na svoji až do neděle poslední zkušenost s touto tratí by nejradši zapomněl. V dubnu v Londýně po 30 km vzdal kvůli dýchacím problémům. „V noci jsem vůbec nemohl spát, dodneška si to dobře vybavuju,“ oklepal se drobný sympaťák, u něhož byla později odhalena alergie.

Hranice dvou hodin jednou padne, myslí Gebrselassie

V neděli ale dokázal, že je zpět. Padne podle vládce této trati i hranice dvou hodin? „Určitě,“ citovala ho agentura Reuters. „Ale kdy? Za dvacet let? Za čtyřicet? Nikdo neví, ale s rozvojem technologií budou i atleti běhat rychleji,“ byl přesvědčený.

Sám si na podobný výkon netroufá, ale ze svého rekordu by ještě pár sekund stáhnout chtěl. „Myslím, že na čas kolem 2:03 mám,“ věřil dvojnásobný olympijský vítěz na desetikilometrové trati. A právě německou metropoli považuje za místo, kde by se mu to mohlo podařit. „Tady je ideální prostředí, trať je rychlá, počasí bývá optimální, vždy seženou kvalitní zajíce,“ pěl ódy na organizátory čtvrtého největšího maratónu světa.

Němcům slíbil, že dorazí na mistrovství světa, které se v Berlíně za dva roky uskuteční. Ale v jaké roli, neupřesnil. A olympiáda v Pekingu? „Ještě jsem se nerozhodl, jestli tam poběžím,“ nechal si otevřené dveře muž, jenž v neděli zbohatl o 142 tisíc dolarů (asi 2,7 mil. Kč).

Reklama