Hlavní obsah

Vlašičová je nejlepší atletkou Evropy, Špotáková sedmá

Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová byla zvolena nejlepší atletkou Evropy za rok 2007. V anketě Evropské atletické asociace EAA se mezi elitu prosadila i česká rekordmanka a mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková, jež obsadila sedmé místo. V pátek zveřejní EAA pořadí v mužské kategorii. Vítězové převezmou křišťálovou trofej 12. října při kalendářním kongresu EAA na Maltě.

Článek

Třiadvacetiletá Vlašičová v této sezóně prohrála jediný z 19 startů pod otevřeným nebem a jen dvakrát nepřekonala hranici dvou metrů. Naopak osobní rekord posunula až na 207 centimetrů a opakovaně se pokoušela vylepšit dvacet let starý světový rekord Stefky Kostadinovové (209 cm). Vlašičové se to nakonec z celkem 27 pokusů zatím nepodařilo, a to ani na mistrovství světa, které vyhrála v Ósace výkonem 205 cm. Trofej získala jako první Chorvatka i výškařka od vzniku ankety v roce 1993.

Za Vlašičovou se v anketě umístila mistryně světa a nová evropská rekordmanka v sedmiboji Karolina Klüftová ze Švédska, jež prvenství obhajovala a v Ósace prodloužila sérii neporazitelnosti o 19. sedmiboj. Třetí skončila letos neporažená ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, jež pro změnu ocenění obdržela předloni.

Špotáková kandidovala mezi nejlepšími coby světová šampionka a vítězka Světového atletického finále, při kterém ve Stuttgartu posunula hodnotu národního rekordu na 67,12 metru. V hlasování veřejnosti, médií, funkcionářů EAA a komise odborníků se před českou oštěpařku dostaly ještě další dvě mistryně světa ruská dálkařka Taťjana Lebeděvová a německá diskařka Franka Dietzschová, ale také švédská překážkářka Susanna Kallurová, jež v Ósace nedosáhla na žádnou z medailí.

Reklama

Související témata: