Hlavní obsah

Jonesová se prý v dopise poprvé přiznala k dopingu

NEW YORK

Trojnásobná olympijská vítězka Marion Jonesová se pravděpodobně poprvé přiznala k dopingu. V dopise rodině a přátelům, jehož text má údajně k dispozici deník The Washington Post, se svěřila, že dva roky brala zakázaný steroid pro zvýšení výkonnosti.

Foto: PRÁVO

Marion Jonesová

Článek

Podle stejného zdroje se americká sprinterka dnes chystá svou vinu přiznat před soudem. Hrozí jí, že dodatečně přijde o tři zlaté a dvě bronzové medaile z olympijských her v roce 2000 a navíc může skončit ve vězení.

Jonesová byla jednou z největších hvězd olympiády v Sydney, kde vyhrála oba sprinty a zlato ve štafetě 4x400 metrů, navíc získala bronzové medaile v dálce a štafetě 4x100 metrů. V roce 2004 však americký olympijský výbor začal prošetřovat podezření, že si pomáhala dopingem, a její gloriola pomalu pohasínala.

Jonesová se stala jednou z hlavních postav aféry kolem laboratoře BALCO. Dopingový skandál ukončil kariéru jejího bývalého manžela koulaře C. J. Huntera i pozdějšího přítele a otce jejího dítěte Tima Montgomeryho. Ale sama Jonesová jakékoli porušení pravidel vždy odmítala.

Šéfa laboratoře Victora Conteho zažalovala o 25 milionů dolarů za to, že tvrdil, že užívala steroidy. V roce 2006 byl v jejím vzorku zjištěn zakázaný erythropoietin, ale kontrolní test jeho přítomnost nepotvrdil.

V dopise se údajně přiznává, že od roku 1999 brala dva roky látku, které se říkalo "The Clear" (čistý), protože v té době byla známými metodami neodhalitelná. Chemický název má tetrahydrogestrinon (THG) a je to zakázaný steroid, který produkovala laboratoř BALCO. Jeho použití je prokazatelné až od roku 2003, kdy jeden z hlavních aktérů této dopingové aféry a někdejší trenér Jonesové Trevor Graham poskytl vzorek THG antidopingové agentuře.

Jonesová v dopise tvrdí, že THG dostávala od Grahama a neměla tušení, že je to zakázaná látka. Trenér jí prý řekl, že je to neškodné lněné semínko. Pravdu se prý dozvěděla až v roce 2002, kdy s Grahamem ukončila spolupráci.

"Chci se za všechno omluvit. Je mi líto, že jsem vás zklamala," citoval list The Washington Post z dopisu, který mu prý poskytl někdo z těch, kterým ho Jonesová adresovala. Atletka podle stejného zdroje počítá s tím, že u soudu dostane podmíněný trest.

Reklama