Hlavní obsah

Američané chtějí, aby medaile ze Sydney vrátily i členky štafet

NEW YORK

Americký olympijský výbor (USOC) vyzval členky štafet z olympijských her v Sydney, aby vrátily získané medaile. Výkony běžkyň na 4x100 a 4x400 metrů jsou totiž znehodnoceny dopingem Marion Jonesové, která se minulý týden k užívání zakázaných látek přiznala a v pondělí svých pět cenných kovů z olympiády 2000 vrátila.

Článek

Padlá atletická hvězda zároveň akceptovala dvouletý trest, jenž je v jejím případě pouze formální, neboť už stejně ukončila kariéru.

"Nemyslím, že bychom ty medaile získali čestným způsobem, a proto žádáme atletky, aby je vrátily," řekl agentuře Reuters předseda USOC Peter Ueberroth, který zároveň odeslal dopis všem 205 národním olympijským výborům a zvlášť Australanům, v němž se omlouvá za to, že Jonesová na hrách podváděla.

Jonesová, jež v Sydney získala individuální medaile na stovce, dvoustovce a ve skoku dalekém, se zároveň podílela na triumfu dlouhé štafety a v závodě na 4x100 metrů pomohla k bronzu. Zlaté medaile ze štafety 4x400 m by tak měly připadnout Jamajce, na třetí pozici v krátké štafetě by se měla posunout Francie.

Odebrat medaile může jen MOV 

Jak ale Ueberroth upozornil, USOC nemá na vymáhání medailí od atletek "páky". "Nespadá to pod naši jurisdikci," uvedl s tím, že patří pod agendu Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Na něm také bude předání medailí, jež vrátila Jonesová, právoplatným majitelům podle současných výsledků po diskvalifikaci Jonesové. Do ošemetné situace se nicméně MOV dostal v případě běhu na 100 m, kde by se měla zpětně stát olympijskou šampiónkou Řekyně Ekaterini Thanuová, jež se na následujících hrách v Aténách postarala o dopingový skandál spolu s krajanem Kostasem Kenterisem a letos se k atletice vrátila po dvouletém trestu.

Jonesové zlato z dvoustovky by mělo putovat na Bahamy Paulině Davisové-Thompsonové, bronz z dálky do Ruska Taťjaně Kotovové.

Jonesová možná přijde i o zlato z Edmontonu

Nyní jednatřicetiletá Jonesová se po letech spekulací v pátek u soudu přiznala, že od září 2000 do července 2001 užívala steroidy. Proto ji Americká antidopingová agentura (USADA) diskvalifikovala ze všech závodů, které v daném období absolvovala.

USOC zároveň bude požadovat od atletky, jež je podle informací médií finančně takřka na dně, vrácení více než 100 000 dolarů. To však může být jen maličkost ve srovnání s milióny, jež zřejmě bude chtít zpět atletická federace IAAF za startovné a prémie, které si Jonesová v dobách své největší slávy vydělala.

IAAF také může také anulovat výsledky Jonesové na mistrovství světa 2001 v Edmontonu, k čemž atletickou federaci vyzval výkonný šéf USOC Jim Scherr. Jedna z největších hvězd "královny sportů" z přelomu tisíciletí získala v Edmontonu zlato na dvoustovce a stříbro na trati 100 m.

Reklama

Související témata: