Hlavní obsah

Evropské mítinky možná nebudou zvát atlety s dopingovou minulostí

NEW YORK

Případ Marion Jonesové, jež se v pátek přiznala ke zneužívání zakázaných látek, zřejmě bude mít minimálně v Evropě dalekosáhlé důsledky pro dopující atlety. Všechny evropské mítinky totiž chystají na příští týden na tradiční kalendářní konferenci dohodu, že na své závody nebudou zvát sportovce s dopingovou minulostí. Návrh podpoří také představitelé dvou českých mítinků Zlatá tretra a Memoriál Josefa Odložila.

Článek

Právě ředitel Memoriálu Josefa Odložila Miroslav Ševčík si přitom na druhou stranu paradoxně dokonce pohrává i s myšlenkou doping povolit.

"Ukazuje se, že některé laboratoře jsou ve výzkumu dál než jiné a podmínky jsou tudíž nespravedlivé," prohlásil v rozhovoru pro ČTK Ševčík. "Kolikrát si už pohrávám s myšlenkou, že nejde nikdy odhalit všechno, jestli by nebylo lepší doping povolit a atlety pouze upozorňovat, jaké látky a jak škodí zdraví," prohlásil Ševčík, který je zároveň předsedou disciplinární komise Českého atletického svazu, jež mimo jiné uděluje tresty dopingovým hříšníkům. "Byla by to určitá rána sportovnímu hnutí, ale jak vidíte, nejde úplně všechno zkontrolovat," uvedl Ševčík.

Případ se osobně týká organizátorů Zlaté tretry, neboť Američanka v Ostravě dvakrát startovala. "Nás se to velmi dotklo, protože jsme si jí vážili a také diváci ji přijali vřele. Jsme z toho zklamaní," řekl ČTK sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck. "Nikdo neví, co se děje v rámci přípravy sportovců. Ale naštěstí v atletice je počet chycených hříšníků v poměru s počtem kontrol velmi nízký," domnívá se, že situace je vážná, nikoliv však kritická. "Atletika se k tomu musí postavit," řekl.

Ševčík: Jsme pro nejpřísnější varianu

Prvním krokem by mohla být dohoda organizátorů všech evropských mítinků nezvat atlety, kteří v minulosti měli dopingový test. "Zlatá tretra to rozhodně podpoří a připojíme se k většině," prozradil postoj ostravského mítinku Juck. Existuje i možnost, že by se šéfové mítinků dohodly na mírnějším postoji, například nezvat atlety dva roky po vypršení jejich trestu. "My jsme také pro nejpřísnější variantu," řekl Ševčík a dodal, že letos odmítl přihlášku potrestaného maďarského kladiváře Adriana Annuse na pražský závod.

Případ Jonesová opět otevřel otázku možného zrušení světových rekordů. K tomu prý ale mezinárodní federace IAAF nemá páky. O rekord by třeba přišla běžkyně Jarmila Kratochvílová, o jejímž údajném dopingu se v minulých letech v tisku hodně spekulovalo, či desetibojař Roman Šebrle a oštěpař Jan Železný, kteří s dopingem problémy neměli. "Nebylo by správné všechno zrušit," míní Juck. Na evropské úrovni však padají návrhy změnit disciplíny či parametry oválu. "Vzpěrači to vyřešili tak, že změnili váhové kategorie," řekl Juck.

Manažeři podle něj budou nyní v jednání s atlety opatrnější. "Ve smlouvách bude víc bodů o dopingu," předpokládá Juck. Cena největších světových hvězd na atletickém trhu se ale jen těžko změní. "Tak dalekosáhlý důsledek to mít nebude. Já si myslím, že jen minimum lidí se snaží obcházet pravidla. Je to průšvih, ale když se k tomu atletika postaví, ustojí to. Rozhodně Zlatá tretra proti tomu bude bojovat," dodal Juck.

Reklama