Hlavní obsah

Atletické mítinky nebudou zvát dopingové hříšníky

VALLETTA

Evropské mítinky v příští sezóně s velkou pravděpodobností nebudou zvát na své podniky atlety s dopingovou minulostí. Vedení společenství Euromeetings totiž na kalendářním kongresu o víkendu na Maltě vyzvalo v tomto smyslu manažery jednotlivých závodů, což se týká také ostravské Zlaté tretry (12. června) a Memoriálu Josefa Odložila v Praze o čtyři dny později.

Článek

Představitelé obou českých vrcholných podniků Zlaté tretry a Odložilova memoriálu se již dříve nechali slyšet, že bojkotováním atletických hříšníků hodlají bojovat proti dopingu, a doporučení Euromeetings budou dodržovat. Zástupci evropských závodů tak reagovali na případ americké sprinterky Marion Jonesové, která se k užívání zakázaných látek přiznala.

"Počkáme na výsledky vyšetřování a pak z k tomu zaujmeme stanovisko nebo podnikneme další akce," řekl prezident Euromeetings Rajne Söderberg. Měl na mysli vymáhání peněz, jež Jonesová na evropských závodech inkasovala na startovném i odměnách.

V takovém případě by i Zlatá tretra, kde Jonesová dvakrát běžela, vymáhala odškodné. Startovné se v případě účasti americké sprinterky v Ostravě pohybovalo kolem 80 000 dolarů. "Určitě to zkusíme, i když asi nebude velká šance na úspěch," řekl ČTK manažer Alfons Juck.

Oba české mítinky budou v červnu

Na kongresu se rovněž živě diskutovalo o podobě kalendáře na příští sezónu, v níž se koná mistrovství Evropy ve fotbale a olympijské hry v Pekingu. Zlatá tretra, mítink kategorie Grand Prix, se tudíž vrací do první poloviny června, pražský Odložilův memoriál bude o čtyři dny později v pondělí 16. června.

Euromeetings je skupina čtyřiceti evropských mítinků. Patří do ní všechny závody Zlaté ligy a mítinky Grand Prix a také většina podniků nižší kategorie. Nově vstoupil do seskupení také závod v Bydhošti.

Reklama