Hlavní obsah

Atletem roku 2007 je oštěpařská mistryně světa Špotáková

Mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková poprvé v kariéře vyhrála anketu českého svazu Atlet roku. V hlasování funkcionářů, odborníků a novinářů dostala 1187 hlasů a o 46 bodů porazila loňského vítěze Romana Šebrleho, mistra světa v desetiboji. Třetí místo obsadila vicemistryně světa ve skoku o tyči Kateřina Baďurová (992).

Článek

Trenérem roku je podruhé za sebou kouč Špotákové Rudolf Černý. Výsledky byly vyhlášeny dnes při galavečeru v hotelu Ambassador-Zlatá husa v Praze.

Světový rekordman v desetiboji útočil na šesté vítězství v anketě za sebou a prohrál se Špotákovou jen těsně. Dramatický byl i boj o trenéra roku, kde na druhém místě dostal kouč Baďurové Boleslav Patera jen o jeden hlas méně než Černý. Třetí byl trenér výškaře Jaroslava Báby a dálkařky Denisy Ščerbové Aleš Duda, s čtvrtým místem se musel spokojit Šebrleho trenér Dalibor Kupka, čtyřnásobný vítěz ankety. Objevem roku je vícebojařka Kateřina Cachová, juniorem roku Jakub Holuša.

"Já to beru jako vyvrcholení sezony, která se celá povedla," uvedla Špotáková. "Je to paráda, je to štěstí, které se nepřihodí běžně. Zvlášť když vidím atlety kolem mě, jak trénují, a to štěstí vyhrát mistrovství světa nebo Atleta roku nezažijí," řekla. "To si uvědomuju, že to je jedinečné, toho si vážím," dodala.

Špotáková prožila nejúspěšnější sezonu v kariéře. Loni jí o kousek utekl titul mistryně Evropy v Göteborgu a ve stejné anketě i proto byla druhá za Šebrlem. Letos však vyhrála dva nejdůležitější závody - mistrovství světa v Ósace a Světové atletické finále ve Stuttgartu. Ve finále MS navíc dvakrát překonala český rekord, potřetí ho přehodila ve Stuttgartu. Její nejlepší výkon má nyní hodnotu 67,12 metru.

Šebrle letos vyhrál halové ME v Birminghamu i mistrovství světa v Ósace a drží nejlepší světový výkon roku z mítinku v Kladně. Baďurová v uplynulé sezoně celkem čtyřikrát zlepšila český rekord až na hodnotu 475 centimetrů, což jí na MS v Ósace vyneslo senzační stříbrnou medaili. Ve Světovém atletickém finále skončila se zdravotními komplikacemi šestá.

V rámci zábavné show pod taktovkou moderátorů Aleše Hámy a Moniky Absolonové vystoupili Chinaski, Karel Gott, Wanastowi Wjecy či Miroslav Žbirka. Duet s Absolonovou s názvem "To se nikdo nedoví" zazpíval dokonce i výškař Tomáš Janků, v anketě pátý muž. "Uvrtali mě do toho, ale nelituju, byla to pěkná zkušenost," komentoval Janků.

Vítězce Špotákové poblahopřál Lou Fanánek Hagen, lídr skupiny Tři sestry, kterou oštěpařka poslouchá. Oštěpařka dostala doživotní vstupenku na všechny jejich koncerty a kapela jí ve finále přenosu zazpívala. Špotáková bude v neděli v Mydlovarech křtít nové CD. "Zítra to bude asi třistakrát lepší, tady vsedě to nebylo ono," prohlásila s úsměvem.

Nejlepší atleti přijeli do hotelu Ambassador-Zlatá husa v luxusních limuzínách a dostali mimo jiné i cihličky ze čtyřiadvacetikarátového zlata.

ANKETA ATLET ROKU 2007
Atlet roku:
1. Špotáková (oštěp) 1187 hlasů, 2. Šebrle (desetiboj) 1141, 3. Baďurová (tyč) 992, 4. Brejchová (oštěp) 761, 5. Janků (výška) 737, 6. Ščerbová (dálka, sedmiboj) 456, 7. Bába (výška) 347, 8. Hejnová (400 m př.) 252, 9. Pichrtová (běh do vrchu) 249, 10. Cechlová (disk) 196, 11. Holuša (3000 m př., 1500 m) 119 bodů, 12. Rybová (tyč) 109, 13. Ledvinová (kladivo) 83, 14. Šulc (100 a 200 m) 52, 15. Cachová (sedmiboj) 25, 16. Laláková (výška) 20, 17. Marcell (koule, disk) 19, 18. Novotný (dálka) 18, 19.-20. Šafránková (kladivo) a tým běžkyň do vrchu (Pichrtová, Milesová, Metelková) všichni 1.
Trenér roku:
1. Černý 53, 2. Patera 52, 3. Duda 7, 4. Kupka 5.
Junior roku:
1. Holuša 79.
Objev roku:
1. Cachová 26, 2. Baďurová 25.

Reklama

Související témata: