Hlavní obsah

Špotáková pokřtila Dvořákou biografii

V pražském Gott Gallery Restaurantu byla v úterý dopoledne pokřtěna nová biografická kniha desetibojaře Tomáše Dvořáka s názvem Tomáš lví srdce. O křest knihy autora Petra Čermáka se postarala zlatá oštěpařka z mistrovství světa v Ósace Barbora Špotáková.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Český desetibojař Tomáš Dvořák

Článek

Nejenom o sportovních výkonech, o tréninkové dřině a potu, ale i o rodině a zálibách Dvořáka pojednává kniha s názvem Tomáš lví srdce. Spolu s autorem se desetibojař zastavil mimo jiné i u aféry kolem trenéra Váňy, s nímž se později rozešel Dvořákův následovník Roman Šebrle. Čtenář se dozví názory všech zúčastněných s odstupem času.

Autor knihy Petr Čermák má s biografickými knihami známých českých sportovců zkušenosti. V minulosti mimo jiné popsal biografii brankáře české fotbalové reprezentace a anglické Chelsea Petra Čecha. I to byl jeden z důvodů, proč si právě jeho nabídku vybral bývalý světový rekordman v desetiboji Dvořák.

„Jsem jen tichým a drzým zlodějem Tomášových myšlenek,“ řekl poeticky spisovatel na úterním křtu. Český atlet se mu prý líbil dlouhodobě. Všímal si ho nejenom jako výborného sportovce, ale také jako vnímavého člověka. „Vždy se mi líbilo, že i když prohrál, dokázal se smát,“ líčil Čermák.

Dvořák: Chci Čermákovi poděkovat za trpělivost

Dvořák přiznal, že před Čermákem některé nabídky odmítl. „Čermák nebyl první, kdo s nabídkou přišel. Jsem ale šťastný, že to vyšlo právě po spolupráci s ním,“ vyjádřil spokojenost trojnásobný mistr světa. Spolupráce se spisovatelem ho prý bavila od začátku. „Bylo to s ním milé. Chtěl bych hlavně poděkovat za jeho trpělivost.“ Kniha vznikala po částech. „V přestávkách mezi tréninkem,“ vysvětlil atlet.

O akt křtu se postarala Barbora Špotáková, druhým měl být Roman Šebrle. Ten však nakonec na křest nedorazil. Čerstvá atletka roku ještě musela odpovídat na dotazy ohledně sledované ankety. „Trošku jsem to čekala, zvýšil se totiž o mě mediální zájem,“ řekla Špotáková. S Tomášem Dvořákem společně trénují na pražské Julisce. Tomáš je prý člověk, který nemůže vidět ostatní sportovce dělat chyby. „Tomáš rád radí. Občas, když trénuju, se z druhé strany stadiónu ozve ´kolena nahoru!´. Atletiku miluje. Obdivuje všechny, kdo ovládají ostatní disciplíny,“ prozradila na Dvořáka Špotáková.

Oštěpařka se domnívá, že kniha nezůstane ležet na pultech knihkupectví. „Nebojím se, že by o knihu nebyl zájem. Je hezká a navíc je o člověku, jehož všichni obdivují,“ neskrývala svůj obdiv držitelka zlaté medaile z mistrovství světa. Sám atlet knihu ještě nečetl. „Neměl jsem na to odvahu,“ řekl s úsměvem Dvořák.

Reklama