Hlavní obsah

MOV zvažuje, že za stovku v Sydney neudělí zlatou medaili

MADRID

Na prvním místě výsledkové listiny běhu na 100 metrů z olympijských her v Sydney z roku 2000 možná bude jen prázdná kolonka. Mezinárodní olympijský výbor totiž zvažuje, že zlatou medaili, kterou po přiznání k dopingu vrátila Američanka Marion Jonesová, znovu vůbec neudělí. Měla by ji totiž dostat Řekyně Ekaterini Thanuová, jež byla o čtyři roky později společně s Kostasem Kenterisem v centru dopingového skandálu před OH v Aténách.

Článek

Bezprecedentní verdikt zvažuje disciplinární komise, která řeší kauzu Jonesová. "Mohlo by to být řešení. Je logické a běžné, že bychom ji prostě měli posunout nahoru, ale pocity jsou jiné. Nejlepší by bylo nedělat nic a nechat to, jak to je, tedy bez zlata," řekl jeden ze tří členů disciplinární komise Denis Oswald.

Prezident MOV Jacques Rogge agentuře AP sdělil, že definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale možné je cokoliv včetně neudělení zlaté medaile. Minulý týden šéf světového olympismu prohlásil, že MOV posune v pořadí pouze sportovce, kteří jsou považováni za čisté.

Podle Oswalda se nad Thanuovou vznášel stín dopingu už v roce 2000, ale tehdy nešlo o nic konkrétního. "Nikdy jsme neudělali nic, abychom napadli její stříbrnou medaili. Právně je čistá, ale je to spíš etická záležitost," řekl švýcarský právník.

MOV čeká na doporučení mezinárodní atletické federace IAAF, která by se případem měla zabývat příští týden. Rozhodnutí o přerozdělení medailí ze Sydney by mohlo přijít v prosinci, kdy se výkonný výbor MOV sejde v Lausanne. Další zasedání je naplánované na duben do Pekingu. Jonesová získala v Sydney tři zlaté a dvě bronzové medaile.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články