Hlavní obsah

Pro sportovce začne od přístího roku platit dopingový kodex

MADRID

Ve sportu začne 1. ledna 2009 platit nový dopingový kodex, který umožní trestat podvádějící sportovce čtyřletým zastavením činnosti ve zvlášť závažných případech, ale i zmírnit sankce vůči těm, kteří budou spolupracovat s vyšetřovateli.

Článek

Nové zásady v sobotu v Madridu schválili účastníci třetího kongresu Světové antidopingové asociace WADA, nadcházející rok mají jednotlivé sportovní federace na to, aby všeobecné normě přizpůsobily své stanovy.

Tím, kdo bude v nadcházejícím období boj proti dopingu řídit, se stal John Fahey, kterého kongres po nečekaných průtazích zvolil za nástupce odstupujícího Kanaďana Dicka Pounda. Bývalý australský ministr financí se ujme úřadu 1. ledna 2008.

K zásadním změnám nového dopingového kodexu patří upřesnění pravidla o korunním svědectví, které může vynést případnému hříšníkovi zmírnění trestu až o 75 procent. Přiznání k dopingu před pozitivním testem může trest snížit o polovinu. Pozitivní vzorek A navíc povede k okamžitému zastavení činnosti, "béčko" ale musí následovat nejpozději do sedmi dnů. Porušení regulí vedoucí k trestu bude znamenat i trojí zmeškání kontroly v průběhu 18 měsíců.

Za první prohřešek proti pravidlům o zakázaných látkách bude sice nadále hrozit dvouletý distanc, za určitých okolností však bude možné se od normy odklonit. A to směrem dolů, ale především nahoru až k maximálnímu čtyřletému trestu ve zvlášť závažných případech, jako je například užívání takzvaných dopingových koktejlů z několika látek či účast v organizovaném zneužívání podpůrných prostředků.

Zpráva o odhodlanosti s dopingem bojovat

"Nikdo ale neříká, že tohle je poslední slovo nebo snad ideální způsob, jak se s dopingem vypořádat. Je to ale krok vpřed," uvedl odstupující šéf WADA Dick Pound. "Ten proces se stále vyvíjí. Nový kodex je to zprávou pro veřejnost o naší odhodlanosti s dopingem bojovat."

O podobě nových pravidel jednalo zhruba 1200 odborníků a politiků. Výsledkem kongresu je rovněž výzva vládám jednotlivých zemí, aby se podpisem připojily k takzvané konvenci UNESCO, právní normě formulované ve světové antidopingové úmluvě, díky níž bude nový kodex univerzálně závazný ve všech státech. Mistrovství světa a další významné sportovní události se pak od roku 2009 nebudou moci konat v zemích, které kodex nepřijmou.

Více než schválení kodexu nakonec dalo v Madridu dozorčí radě WADA práci zvolit si nového šéfa. Těsně před kongresem se totiž nečekaně vzdal kandidatury Francouz Jean-Francois Lamour a zástupci evropských vlád se pokusili volbě dvaašedesátiletého Faheye zabránit. Na podání nové kandidatury ale bylo pozdě a návrh na přeložení voleb na květen neprošel. Po dlouhých diskusích nakonec Fahey dostal 32 hlasů, přičemž čtyři evropští funkcionáři se na protest zdrželi.

Novým viceprezidentem se pak stal Švéd Arne Ljungqvist, šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru. Funkční období oběma potrvá do roku 2010. Pound řídil WADA od jejího vzniku v roce 1999.

Reklama