Hlavní obsah

Sprinteři Gay a Felixová jsou americkými atlety roku

NEW YORK

Sprinteři Tyson Gay a Allyson Felixová obdrží Cenu Jesseho Owense pro nejlepší americké atlety letošního roku. Oba získali na mistrovství světa v Ósace tři zlaté medaile: Gay vyhrál ostře sledovanou stovku, dvoustovku a štafetu, Felixová potvrdila svou dominanci na dvousetmetrové trati a sehrála klíčovou roli při vítězství žen USA v obou štafetových bězích.

Článek

Americká federace USA Track & Field pořádá anketu každoročně od roku 1988, letošní výsledky oznámila v pondělí. Pětadvacetiletý Gay vyhrál poprvé, o čtyři roky mladší Felixová získala cenu už předloni. Gay zazářil i na domácím šampionátu, kde také vyhrál double, přičemž delší trať prolétl v druhém nejlepším čase historie 19,62 sekundy.

"Je to pro mě největší pocta v kariéře," komentoval Gay své vítězství v anketě. "Jesse Owens je pro mne hrdinou hned z několika důvodů a fakt, že je s ním nyní spojeno mé jméno, stejně jako s předchozími vítězi, je pro mě obrovská čest," dodal dojatý sprinter.

Felixová v této atletické sezoně neprohrála na dvoustovce jediný závod a zažívala stejné pocity jako Gay. "Je fajn vyhrát anketu s tak bohatou tradicí a být ve společnosti velkých šampionů," řekla. Oba sprinteři obdrží ceny 1. prosince na slavnosti v Honolulu.

Reklama

Související témata: