Hlavní obsah

IAAF anulovala všechny výsledky Jonesové od roku 2000

MONTE CARLO

Mezinárodní asociace atletických federací IAAF oficiálně anulovala všechny výsledky od 1. září 2000, jichž dosáhla Američanka Marion Jonesová, která se začátkem října přiznala k dopingu. IAAF bývalou sprinterku a dálkařku vyzvala, aby vrátila všechny medaile, trofeje a odměny, které od tohoto data získala, a zároveň potvrdila její dvouletý dopingový trest. Jonesová už ukončila kariéru.

Článek

Někdejší atletická superhvězda se před půldruhým měsícem v slzách přiznala, že od září 2000 do července 2001 systematicky dopovala. Pomohla si tedy zakázanými prostředky mimo jiné i k pěti medailím na olympijských hrách v Sydney, kde vyhrála stovku, dvoustovku a dlouhou štafetu a přidala bronz v dálce a štafetě na 4x100 metrů.

Jonesová bezprostředně po svém přiznání všechny medaile z olympiády 2000 vrátila, tomu se však brání její bývalé kolegyně ze štafet. IAAF nicméně dnes zdůraznila, že vymazala výsledky všech závodů, jichž se Jonesová zúčastnila, tedy včetně štafet.

Vedle medailí z olympiády přijde Jonesová i o úspěchy na mistrovství světa v Edmontonu 2001, kde vyhrála dvoustovku a byla druhá na stovce.

IAAF chce vrátit i prize money  

Mluvčí IAAF Nick Davies uvedl, že od Jonesové požadují vrácení prize money ve výši 700 000 dolarů, z nichž by měly obdržet podíly atletky, které se posunou po diskvalifikaci Američanky na vyšší pozice. Jak ale připomíná agentura AP, není jisté, zda IAAF nějaké peníze od Jonesové dostane, neboť padlá atletická hvězda ohlásila bankrot.

Rozhodnutí o tom, zda má zlato ze sydneyské stovky dostat původně stříbrná Řekyně Ekaterini Thanuová, jež má také za sebou distanc za doping, nechala IAAF na Mezinárodním olympijském výboru. Jeho prezident Jacques Rogge už dříve naznačil, že medaile po Jonesové dostanou jen "čisté" atletky.

Reklama